2024. április 19., péntek

Az anyanyelven megszerzett tudás jelenti az alapot

A Rákóczi Szövetség 505 tanszercsomagot ajánlott fel a délvidéki szórványban magyar első osztályba induló kisdiákoknak

A magyarországi budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség civil szervezet évek óta megszervezi beiskolázási programját, melynek célja, hogy minél több szülőt meggyőzzön arról, hogy a magyar oktatás mellé álljon. Az idei év már a negyedik év a sorban, hogy Vajdaság is kiemelt figyelmet kap ebben a programban. A Rákóczi Szövetség 505 tanszercsomagot ajánlott fel a szórványban első osztályba induló kisdiákok számára, valamint 10 ezer forintos egyszeri pénzbeli támogatást is juttatnak idén ősszel a leendő elsősöknek.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára tegnap Jerasz Anikó, az MNT VB elnökének jelenlétében Temerinben és Szenttamáson osztotta ki a felajánlott csomagok.

Temerinben, az Ifjúsági Otthonban ötven jövendő elsős kapott tanszercsomagot.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke a jelenlevő szülőkhöz, óvónőkhöz is fordulva megköszönte a szép műsort, amelyet az iskolai előkészítőbe járó, őszre már első osztályos tanulók nagyon ügyesen bemutattak. Elmondta, hogy az idén 19 község területén, 45 településen kerülnek kiosztásra tanszercsomagok. A program második részében már az iskolába indulóknak juttatnak 10 ezer forintos egyszeri támogatást. A Rákóczi Szövetség beiskolázási programja csatlakozott az MNT által létrehozott magyar nyelven történő beiskolázási programhoz. A Rákóczi Szövetségnek éppen úgy, mint a MNT-nek nagyon fontos, hogy gyerekek magyar nyelvű iskolai előkészítőbe, majd iskolába járjanak, mert a magyar nyelven megszerzett tudás az, amelyik biztos alapot ad, amelyre a későbbiek során építeni tudnak a Rákóczi Szövetség és az MNT támogatásával.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára arról szólt, hogy 2004-ban indult a program a Felvidéken, és azóta a Kárpát-medence legkülönbözőbb területeire jutottak el. Azt tapasztalták, hogy a személyes megkeresésnek óriási értéke és szerepe van. Azoknak a szülőknek, akik kisebbségben a szórványban élnek, nagyon nagy erőt jelent az, hogy fontosak egy nagyobb közösségnek, fontosak az anyaországnak gyermekük jövőjét illetően. Ezt a gondviselést szeretnék demonstrálni, mégpedig úgy, hogy ha kevesebben is vannak, de nincsenek egyedül.

A támogatás hátteréről a Rákóczi Szövetség főtitkára elmondta, hogy egy nagyon széles összefogás jött létre Magyarországon, aminek része most már körülbelül 300 település és önkormányzat. Magánemberek, vállalkozók, középiskolások, egyetemisták, nyugdíjasok, akik úgy gondolják, hogy szolidaritást szeretnének vállalni azokkal, akik nem a mai Magyarország területén élnek, akiknek nem hétköznapi és nem olyan, mint a magyarországi embereknek, hogy gyermeküket magyar iskolába íratják. Egy ilyen vidéken, amilyen ma már Temerin is, ahol kisebbségbe, lassan szórványba kerül a magyarság, az itt élőknek, családoknak szeretnének nagyon sokan segíteni jó szóval, és azokkal a forintokkal, amelyet beletesznek a kalapba, és vele szeretnék kifejezni jóérzésüket, bátorításukat és azt a gondolatot, hogy összetartozunk.