2024. április 19., péntek

Összesen 46 személyt vitt be a rendőrség

A rendőrség legújabb, Szkenner fedőnevű korrupcióellenes akciójában 46 személyt tartóztattak le, gazdasági bűnözés, pénzmosás és kenőpénz fogadása miatt. Azzal gyanúsítják őket, hogy a köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati költségvetéseket mintegy hétmillió euróval károsították meg. A letartóztatottak között van Zoran Njeguš, a Crvena zvezda egykori labdarúgója is. A részletekről Nebojša Stefanović belügyminiszter számolt be a nap folyamán.

A tárcavezető mondta el a részletekről szólva, hogy a gyanúsítottak több mint 7 millió euróval károsították meg Szerbia, Vajdaság, illetve több község költségvetését. A letartóztatottak között 16 közlekedési rendőr is van. Stefanović kifejtette, hogy a közlekedési rendőrök 3 millió dinárral károsították meg a költségvetést.

A letartóztatottak között van továbbá a kishegyesi község korábbi elnöke és egy további személy is, akik a Tartományi Nagyberuházási Alappal kapcsolatos visszaélésekkel hozhatók összefüggésbe. A hír kapcsán megkerestük a kishegyesi önkormányzat illetékeseit is, akik sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták az információt. Elmondásuk szerint az ügy kapcsán még nem kaptak információt egy hivatalos helyről sem, így érdemben nyilatkozni sem tudnak ennek kapcsán. Amint megtudtuk, az ügyről ők is a sajtóból értesültek.

Letartóztatták a gučai szabálysértési bírót és a Köztársasági Nyugdíjalap egy hivatalnokát is, aki azzal, hogy több munkakönyvben meghamisította a letöltött munkaéveket, összesen 4,5 millió dinárral károsította meg a költségvetést. A belügyminiszter szavai szerint öt gyanúsított 2009-től máig több alkalommal vett részt pénzmosás bűntettében is.