2024. április 25., csütörtök

Šešelj nem kívánja követni az ítélethirdetést

Tudomása szerint 25 év letöltendő fegyházbüntetésre ítéli a hágai nemzetközi törvényszék

Vojislav Šešelj nem vesz részt az ítélethirdetésen Hágában, de élő videoközvetítésen keresztül sem kívánja követni azt. Az ügyében eljáró bírói tanács úgy döntött, hogy a Szerb Radikális Párt elnökének távollétében is ítéletet hirdetnek március 31-én, helyt adva a szerb kormány érvelésének, hogy a vádlottat súlyos betegsége miatt nem lehet Hágába utaztatni. Ha Szerbia kiadná Vojislav Šešeljt, az azt vonná maga után, hogy meg kellene szakítani a daganatos megbetegedésben szenvedő vádlott kezelését, érvelt beadványában a kormány.

Akármilyen ítélet is születik, panaszt fog arra tenni – mondta Šešelj (Beta/Miloš Miškov)

Akármilyen ítélet is születik, panaszt fog arra tenni – mondta Šešelj (Beta/Miloš Miškov)


Vojislav Šešelj tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, olyan információ birtokába jutott, hogy 25 év letöltendő fegyházbüntetésre ítélik Hágában. Elmondta, akármilyen ítélet is születik, panaszt fog arra tenni. A hágai nemzetközi törvényszék lehetővé tenné Šešelj számára, hogy élő videoközvetítésen keresztül kövesse az elsőfokú ítélet kihirdetését, de ezt a vádlott kategorikusan elutasította. Szerinte ez az állami televízió feladata lenne. 2007-ben a Szerb Radikális Párt 1,2 millió aláírást gyűjtött össze azért, hogy az SZRTV élőben közvetítse a párt elnöke ellen folytatott pert. A sajtótájékoztatón kifogásolta az SZRTV munkáját, mert a közvetítéseket olyan időpontokra helyezték, amikor a legkevesebben nézhették azt.

A hágai törvényszék történetében ellenben soha nem volt arra példa, hogy valamelyik vádlott ne legyen jelen a tárgyalóteremben az elsőfokú ítélet kihirdetésekor. A hágai törvényszék határozatának magyarázatában, melyet Mandiaye Niang bíró írt alá, az áll, hogy hágai nemzetközi törvényszék előzőleg utasította a szerb kormányt, hogy biztosítsa a vádlott jelenlétét az ítélethirdetésen, viszont ettől nem azért állt el, mert nem szükséges a vádlott jelenléte, hanem mert a szerb hatalom nem rendelkezik olyan eszközökkel, amellyel rá bírná őt venni a részvételre.

Előzőleg Šešelj azt hangoztatta, passzív ellenállást fog tanúsítani abban az esetben, ha a kormány úgy dönt, kiadja őt Hágának. Nemrég úgy fogalmazott, hogy a kormányfő, Aleksandar Vučić óriási gondban van, hiszen egykori párttársának kiadatása óriási szégyenfolt lenne a karrierjében, „amely Tadić, Koštunica, Đinđić, valamint Živković mellé sorolná őt, akik szerbeket küldtek Hágába”.
Šešelj a tegnapi sajtótájékoztatóján újfent elmondta, győzedelmeskedett a hágai törvényszék felett.

Az SZRP elnöke azt is bejelentette, hogy március 24-én Belgrádban a Köztársaság téren pártja tüntetést szervez, amelyen a NATO és a hágai törvényszék ellen kíván tiltakozni. Mint azt Šešelj megjegyezte, azért éppen március 24-én, mert a törvényszék akkor hirdet ítéletet Radovan Karadžić ügyében. Hozzátette, ezt a tüntetést követően 29 városban ismétlik meg tiltakozásukat.

Március elején a radikálisok elnöke a belgrádi különleges bíróság épülete előtti tiltakozás során megint európai uniós és NATO-zászlót égetett el.