2024. április 19., péntek

Jubileumi ünnepségre készülnek

Ötvenéves a topolyai zeneiskola – Április 1-jétől rendezik a IV. Topolyai Zenei Napokat

1966. április 1-jén nyitotta meg kapuit a topolyai Alapfokú Zeneiskola, amely a folyó tanévben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. 2016. április 1-jén veszi kezdetét a IV. Topolyai Zenei Napok nemzetközi versenysorozat, amely esetében az idén – a jubileum apropóján – még kifejezettebb az ünnepi jelleg.

Mint azt Diósi Rózsa tanintézmény-vezetőtől, a topolyai Alapfokú Zeneiskolát 14. éve irányító igazgatótól megtudtuk: március 29-én 18 órakor a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében fotótárlat nyílik a zeneiskola fennállásának elmúlt fél évszázadát megörökítő fényképanyagból. Az intézményvezető kiemelte: kéri a lakosságot, aki rendelkezik saját archívumában fotókkal erre a tematikára vonatkozóan, jelentkezzen a zenede titkárságán, munkanapokon 7-tól 14 óráig, és felajánlásával tegye még gazdagabbá a készülő tárlatanyagot. Mint megtudtuk: a jubileumi ünnepség idejére elkészül a topolyai Alapfokú Zeneiskola ötven évét feldolgozó monográfia is. A monográfiabizottság elnöke Cservenák Pál.

– Ünnepségünk központi eseménye az a gálakoncert, amely április 2-án lesz, és amelyen a zeneiskola jelenlegi tanárai lépnek közönség elé. A koncertet állófogadás követi majd a komplexum kiállítótermében, mely helyszínen akkor a zeneiskola történetét felvonultató képkiállítás lesz megtekinthető. Tervezzük, hogy az ünnepségen kitüntetésben részesítjük majd azokat a személyeket, akik zenedénk életében meghatározó szerepet töltöttek be. A jubileumi ünnepségünk, melyre többek között jeles közéleti személyiségek mellett külföldi zeneiskolák küldöttségeit is várjuk a romániai Máramarosszigetről, a csehországi Vitkovból, a magyarországi Szentesről és Nyíregyházáról, fő támogatói a Magyar Nemzeti Tanács és Topolya önkormányzata, az utóbbi százezer, az MNT pedig 300 000 dináros támogatásával. Nagy megelégedésünkre, örömünkre szolgál az is, hogy a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság is jelezte, támogatni kívánja monográfiakiadásunkat. Az április 2-ai jubileumi koncertre 100 dináros jegyárat határoztunk meg. A jegyeladásból származó bevételt ezúttal nem ajánljuk fel jótékonysági célokra, hanem a zeneiskolánk topolyai központi létesítményében tervezett építkezéskor hasznosítanánk azt. 2016 tavaszán ugyanis, ha a szükséges anyagi eszközök megteremtődnek, folytatódhat a topolyai anyaintézmény építési, bővítési folyamata. Ehhez zenedénk rendelkezik a topolyai önkormányzat illetékes osztályának engedélyével – fogalmazott Diósi Rózsa.

– 2015 novemberében kaptuk meg az engedélyt iskolánk udvari részének bővítésére vonatkozóan. A két és fél millió dináros beruházás jóvoltából négy kisebb, hangszigetelt tantermet alakíthatunk ki. Kettőben gitár-, a harmadikban dob-, a negyedik tanteremben pedig a fuvolaoktatás zajlik majd. Ezen tanszakokon az oktatás a bővítés kivitelezéséig sajnos nem folyhat saját tantermekben a topolyai egységünkben, ahol jelenleg öt tanteremben 290 növendéket oktatunk. Szülői felajánlásokból származó megtakarításunknak köszönhetően 500 000 dinárral rendelkezünk, mely anyagi eszközt mint önerőt tudnánk felhasználni az építkezéskor. Mostanáig csupán a Rotary Club topolyai szervezete jelezte, hogy anyagilag támogatná az építkezés folyamatát, máshonnan nem kaptunk ehhez támogatást. Az, hogy a munkálatok beindulhatnak-e, immár csupán az anyagiak függvénye – emelte ki a tanintézmény vezetője.

– Március 10-én lezárult a jelentkezés a IV. Topolyai Napok nemzetközi versenysorozatunkra. Kétszáz jelentkezőnk van, legtöbben a zongora és a hegedű tanszakokról, külföldről pedig legnagyobb számban ezúttal Magyarországról és Romániából neveztek be. Április 1-jén és 2-án a tizenegyedik éve szerveződő nemzetközi vonósversenyre kerül sor, az Amikor a tücskök ciripelnek elnevezésűre. Április 1-jén a lesz a hegedűsök megmérettetése, és aznap tartjuk Topolya Község Múzeumában immár negyedízben az Akordeonijada elnevezést viselő nemzetközi harmonikaversenyünket. Április 2-án a moziteremben a gordonkások, a brácsán és a bőgőn tanuló növendékek lépnek zsűri és közönség elé, hiszen minden versenyünk nyitott, majd 3-án szervezzük ugyanott a nyolcadik Zenei pillanatok – Moment musicaux nevű nemzetközi zongoraversenyünket. Az Égi húrok elnevezésű 4. nemzetközi gitárversenyünk – szervezési okok miatt – ezúttal nem a Topolyai Zenei Napok három szervezési napja keretében, hanem április 8-án lesz – nyilatkozta Diósi Rózsa.