2024. március 28., csütörtök

Nem lehet az emberek megkérdezése nélkül dönteni

A kényszerbetelepítésről nem lehet az emberek megkérdezése nélkül dönteni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke interjút adott az Ostthüringer Zeitungnak, amelyben Magyarországot tette felelőssé az EU–Törökország csúcstalálkozó sikertelenségéért, és bírálta Orbán Viktort a kvótareferendum miatt.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kifejtette: Martin Schulznak „a külső határok megvédésével kapcsolatos elszántságát az elmúlt egy évben nem nagyon tapasztaltuk, sőt az Európai Parlament elnöke nagyon hevesen bírálta Magyarországot, amiért megvédtük a határunkat”, amely a schengeni zóna külső határa is egyben.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar embereknek joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni. A kötelező betelepítési kvóta megváltoztatná Európa társadalmi, kulturális, etnikai és vallási mintázatát, ilyen súlyú kérdésről nem lehet az emberek megkérdezése nélkül dönteni – közölte.