2024. április 24., szerda

Adótartozás miatt a határon is lebukhat az utas

Kínos meglepetés érheti az utazót a határátkelőkön, ha adótartozása van. Az elvámolni való áruk mellett a pénzügyőrök szúrópróbaszerűen elkérhetik az emberek adókártyáját is a határátkelőkön.

Az egyik ismerősünkkel a tiszaszigeti határátkelőnél a minap a következő, meglehetősen kellemetlen eset történt. Adótartozása iránt érdeklődtek a magyar vámosok. Nemleges válaszát követően utánanéztek a rendszerben, és megállapították, 12 000 forintos tartozást próbált meg eltitkolni. Azonnal követelték rajta a pénzt. Ismerősöm hiába mentegetőzött, hogy ő nem tud semmilyen tartozásról, a fináncok nem hagyták magukat meggyőzni. Hosszas telefonálás következett, hívták a megyei és az országos NAV-ot, de senkit sem sikerült telefonvégre kapniuk. A vámos sem értette az egészet, azt mondta, talán elévült tartozásról van szó. Ő csak annyit tud, hogy január 1-jétől szúrópróbaszerűen ellenőrizniük kell az adótartozást is a határon. Kétórás várakozás után ismerősöm besokallt, és maga hívta fel a budapesti NAV-ot. Nagy sokára kiderült, elengedhetik, elmehet, minden rendben van.

– Az esetleges adótartozás vizsgálatát már 2014 óta végzik a pénzügyőrök a határátkelőkön – tájékoztatott Némedi-Varga Éva pénzügyőr alezredes. Ha adótartozása van valakinek, az a határon is fizethet, de a jogszabály lehetőséget ad a pénzügyőröknek ingóság lefoglalására is. Ha nincs a sofőrnél megfelelő mennyiségű készpénz, ingóvégrehajtásra kerülhet sor, de ez nem jelenti azt, hogy rögtön a gépjárművét foglaljuk le – mondta a NAV igazgatási főreferense.