2024. április 25., csütörtök

Érkezik a gyermekbénulás elleni vakcina

Zlatibor Lončar: A védőoltások monopolhelyzetet élvező gyártói úgy viszonyulnak a kisebb piacokhoz, ahogyan csak akarnak

Mivel a Törökországból érkezett, gyermekbénulás elleni védőoltást technikai okokból vissza kellett küldeni, ezért jövő hétig a tartalékokból látják el az egészségházakat, erősítette meg Zlatibor Lončar.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter (Fotó: Beta)

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter (Fotó: Beta)

A szerb egészségügyi minisztérium és a török kormány együttműködési megállapodása mentén adomány címén a közelmúltban érkezett meg a gyermekbénulás elleni védőoltás első szállítmánya Törökországból. A gond az volt, hogy az oltóanyag mellé nem csatolták a szükséges kísérő dokumentációt, ezért a szerbiai illetékesek visszaküldték az oltóanyagot. A szükséges dokumentációval kiegészített küldemény várhatóan jövő héten érkezik Törökországból Szerbiába. 

Lončar elismerte, sajnálatos, hogy veszélybe került az immunizáció folytonossága, ugyanakkor amíg ő a miniszter, addig a szerbiai gyerekek nem kaphatnak olyan védőoltást, amely nem felel meg a követelményeknek. A védőoltások gyártói mára monopolhelyzetet építettek ki, ezért a szerbiaihoz hasonló kisebb piacokhoz úgy viszonyulnak, ahogyan csak akarnak, fűzte hozzá a miniszter, mondván: ezeket a gondokat és a hátrányos helyzetet úgy lehetne áthidalni, ha a régió országai összefognának és egy közös, központosított rendszer közvetítésével rendelnék meg a szükséges számú oltóanyagot.