2024. március 29., péntek

Legalizálják az állami földek kisajátítását?

A szerb kormány végzést hozott arról, hogy a Zombor környéki földbitorlók meg is vásárolhassák a szántókat

Zombor község helyi önkormányzatainak képviselői tegnap az állami földek kisajátítása ellen tiltakozó földműveseknek végzést adtak át, amelyet állítólag a szerb kormány hozott meg 2016. március 11-én. A végzés leírja, hogyan járjanak el a gazdák az állami földek kisajátítása esetén. Ugyanakkor a szerbiai kormány honlapján a szóban forgó dokumentumnak semmi nyoma, és a belgrádi illetékes hatóságok amint tudomást szereztek az esetről, elhatárolódtak tőle, mondván, hogy semmi közük hozzá – nyilatkozta Újvidéken tegnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár a Zombor községben tiltakozó földművesek ügyével kapcsolatban.
A Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium javaslatára a kormány olyan végzést hozott, amelyben javasolják a helyi önkormányzatoknak, hogy akik 2015-ben és 2016-ban kisajátították az állami földeket, azoknak május 1-jéig legalizálják, vagyis engedélyezzék a kisajátítást. A javaslat kitér arra, hogy a termőföldeket kisajátított magán- és jogi személyeknek a helyi önkormányzatok kínáljanak fel bíróságon kívüli megegyezést a földek megvásárlására, és legalább vajdasági átlagos földárakat ajánljanak fel – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón.
– A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság és a vajdasági kormány már többször figyelmeztetett arra, hogy a mezőgazdasági termőföldekről szóló törvénymódosításnak katasztrofálisak a következményei. A tartományi titkárság előző sajtótájékoztatóján elmondtuk, hogy a zombori események Vajdaság mindegyik helyi önkormányzatának területén megtörténhetnek.
A legújabb események tükrében úgy tűnik, hogy az állami földek kisajátítását legalizálják, noha az alkotmány előírja, hogy az állami tulajdonra való jogot kizárólag törvénnyel lehet szabályozni. A hatályban levő törvénnyel előírják, hogy a termőföldbitorlóknak háromszoros árat kell fizetniük.
A szóban forgó végzést a minisztériumnak sürgősen vissza kell vonnia, és meg kell neveznie a Zombor községi földek bitorlóit. Végzéssel nem lehet felülírni a hatályban levő törvényeket, és ha nem tudják megállapítani, hogy kik a kisajátítók, akkor ki kell szántani a vetéseket! – nyomatékosította Bogaroški.