2024. március 29., péntek

Thaçi Koszovó elismerését követeli Szerbiától

Koszovó következő államfője a Koszovó és Szerbia közötti gazdasági kapcsolatokat is erősítené

Hashim Thaçi, Koszovó megválasztott elnöke Koszovó államiságának elismerését és nemzetközi integrációjának elősegítését követeli Szerbiától. Úgy véli, hogy ennek a lépésnek a megtétele nélkül lehetetlen maradéktalanul rendezni Szerbi és Koszovó kapcsolatait.

Thaçi, aki ellen szervkereskedelem gyanújával feltehetőleg eljárás indul a nemrégiben Hágában megalapított törvényszéken, mindezt éppen Hágában mondta, a Globális Igazságosság Intézetében megtartott konferencián. A rendezvényen Koszovó következő elnöke bemutatta a négy pontból álló tervezetet, amely Szerbia és Koszovó kapcsolatainak rendezését hivatott szolgálni.

A tervezet értelmében a feleknek először a bűnözés és az emberkereskedelem ellen kellene közösen fellépniük, majd ezt követően helyezhetnék a hangsúlyt a gazdasági együttműködés erősítésére, amely végül új munkahelyek megnyitását eredményezhetné. Szavai szerint semmi kifogása az ellen, hogy Dick Marty jelentése mentén az illetékesek kivizsgálják a szervkereskedelemmel kapcsolatos állításokat. Nincsen rejtegetnivalója, fűzte hozzá Thaçi, aki áprilisban veszi át hivatalosan is az államfő tisztségét.