2024. április 24., szerda

A megbékélés és szövetség üzenetei

Megérkezett Belgrádba a brit hercegi pár – A kétnapos látogatás első napját a fővárosban töltik, holnap Újvidékre is elutaznak

Kétnapos szerbiai látogatásának első napját Belgrádban tölti Károly herceg, brit trónörökös és felesége Kamilla, Cornwall hercegnője. A hercegi pár hétfőn és kedden Horvátországban vendégeskedett, szombaton pedig Montenegrót látogatják meg. A trónörökös utoljára 1978-ban járt hazánkban.

A hercegi pár régióbeli körútja egyébként a megbékélés jegyében zajlik: brit források szerint számos olyan eseményen vesznek majd részt, amelyek a békét, a megbékélést és a fiatalok közéleti szerepvállalásának fontosságát hangsúlyozzák. A szerbiai kétnapos látogatás célja az, hogy megerősítse nem csak a politikai, hanem az angliai és a szerbiai polgárok közötti kapcsolatokat is.

Károly herceg brit trónörököst és feleségét, Kamillát, Cornwall hercegnőjét a Nikola Tesla repülőtéren Aleksandar Vučić szerb kormányfő és Maja Gojković, a parlament elnöke fogadta. Gárda, pogácsa és só – szerb szokás szerint várták be és üdvözölték a brit vendégeket. A herceg és felesége először Tomislav Nikolić szerb államfővel és feleségével Dragicával találkozott az elnöki palotában, majd ezt követően Tomislav Nikolić elnök kíséretében lerótták kegyeletüket az első világháborúban közösen harcoló brit és szerb katonák emléke előtt, a Commonwealth katonatemetőjében és a Belgrád védelmezőinek szentelt emlékműnél.

FÓKUSZBAN A KÖZÖS ÉRTÉKEK

Denis Keefe, Nagy-Britannia belgrádi nagykövete úgy értékelte, hogy e látogatás órási szimbolikával, rengeteg üzenettel és nagy jelentőséggel bír. Nem lesznek most politikai eszmecserék, tette hozzá. Olyan alkalom ez, amikor a két országot összekapcsoló múltra lehet emlékezni, például azokra a brit nővérekre, akik az első világháború ideje alatt Szerbiában dolgoztak. A közös értékek üzenetei hangzanak most el – fejtette ki a nagykövet. Megfogalmazása szerint nagy jelentősége van egy ilyen látogatásnak akkor, amikor egy ország elnöke és miniszterelnöke a szomszédos államokkal megteremtett kapcsolatok elmélyítésén fáradozik. Hangsúlyozta, hogy a hercegi pár nem először jár a Balkánon, ismeri a régiót, s fontos részlet, hogy a látogatásnak magának is regionális jellege van.

SHAKESPEARE ÉS KOSZOVÓ

Az elnöki kabinet által kiadott közleményből az derült ki, hogy Károly herceg és Nikolić a két állam közötti hosszú tradícióra visszatekintő együttműködésről és szövetségről beszélgetett, mely a két világháború ideje alatt erősödött igazán meg. Téma volt még Európa jelenlegi helyzete és a volt jugoszláv köztársaságok közötti együttműködés is. A sajtószolgálat arról is beszámolt, hogy a vendéget érdekelte Nikolić moszkvai útja. A szerb államfő ajándékokkal kedveskedett a hercegnek: Shakespeare válogatott műveit tartalmazó cirill betűs szerb nyelvű kiadvánnyal lepte meg, a kiadványban olyan Shakespeare-művek is találhatók, melyek korábban nem jelentek meg szerbül. Koszovó keresztény hagyatékát megelevenítő angol nyelvű fotómonográfiát is ajándékozott a párnak, továbbá a Hilandar monostor motívumait megjelenítő fametszetet, Marija Jovanović munkáját.

Károly évek óta támogatja a vallások közötti párbeszédet és a kölcsönös egyetértést, a fiatalok képzését, továbbá a gazdasági fejlődés biztosítását és a környezeti feltételek megőrzését. Kamilla ugyanakkor igyekszik felhívni a figyelmet a nemi erőszakra és támogatja a nemi erőszak áldozatait.

Károly herceg a nap folyamán többek között rész vett egy vallások közötti párbeszéddel foglalkozó kerekasztal-megbeszélésen, majd találkozott Irinej pátriárkával és meglátogatta a Szent Száva pravoszláv templomot. Kamilla hercegnő egy az UNICEF és a Novak Đoković Alapítvány által támogatott családgondozó otthonban is járt.

A MEZTELEN SZOBOR

A hercegi pár sétát tett még a Kalemegdanon is, valamint Aleksandar Karađorđević szerb herceget és feleségét is meglátogatta a dedinjei királyi palotában. A Kalemegdanon Dubravka Stojanović történész vezette körbe a párt, s arról számolt be a sétát követően, hogy Károly hercegnek különösen tetszett a Győztes (Pobednik) emlékmű elhelyezésének története, mely szerint azért kötött a 14 méter magas szobor ki éppen az erődön, mert a belgrádi dámák hallani sem akartak róla, hogy a város közepén álljon egy meztelen férfit ábrázoló mű. A hercegi párt elkápráztatta a Duna és Száva folyók torkolatának képe is a beszámoló szerint.

A nap végén Aleksandar Vučić szerb kormányfő rendez díszvacsorát számukra. 

A miniszterelnök a Fehér Angyal középkori freskó képmásolatát ajándékozta a hercegi párnak, melynek eredetije a prijepoljei Mileševa kolostorban található, s I. kategóriába tartozó műemlékként az UNESCO védelme alatt áll. A freskó replikáját a kátyi Krisztus Szent Feltámadása női monostorban készítették. A hársfalapra rögzített képet, a szokásokhoz hűen, 24 karátos aranylevelekkel bélelték, ezüst filigránszálak gondoskodnak annak végleges díszítéséről. Swarovski-cirkóniumokkal gazdagították a különleges technikával készített művet, Károly herceg ajándékát.

Csütörtökön a hercegi pár meglátogatja Újvidéket, ahol többek között a Szerb Matica Galériájában teszik tiszteletüket. Károly herceg ezt követően meglátogatja a kaboli (Kovilj) pravoszláv kolostort, míg a hercegnő helyi étel- és ital különlegességeket bemutató rendezvényen vesz részt. A hercegi pár a nap végén a Szerbiai Képviselőházban megrendezett fogadáson vesz részt.