2024. április 25., csütörtök

A megújulás útján

A magyar forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Bácskossuthfalván

A bácskossuthfalvi Kossuth-park a március 15-ei központi megemlékezések hagyományos helyszínének számít. Az idei megemlékezés ökumenikus istentisztelettel kezdődött a helyi református templomban. Az istentiszteletet Móricz Árpád bácskossuthfalvi lelkipásztor és Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes szolgáltatták. Az egyházi részt követően a megemlékezők elmentek a Kossuth-parkban lévő Kossuth-szoborhoz, ahol szemerkélő esőben kezdődött meg az ünnepség világi része. Az ünneplő tömegben többek között jelen volt dr. Tuzson Bence, Magyarország kormányzati kommunikációjáért felelős államtitkára, dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, dr. Babity János, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere.

Kovács Elvira: Ma úgy lehetünk hűek a forradalmi ifjak örökségéhez, ha mi is hitet teszünk az egység és az összetartás mellett (Ótos András felvétele)

Kovács Elvira: Ma úgy lehetünk hűek a forradalmi ifjak örökségéhez, ha mi is hitet teszünk az egység és az összetartás mellett (Ótos András felvétele)

Az egybegyűlteket Seffer Attila, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke üdvözölte, majd Pintér Attila felolvasta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke határon túli magyarokhoz intézett levelét. Az idei megemlékezés szónoka Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke volt.

Egy polgári forradalom és szabadságharc máig ható emléke minden tavasszal újjáéled: megmutatni a magyar sorsot és feladatot szabni a következő nemzedékeknek. A természet törvénye, hogy minden tavasszal megújítja önmagát, az emberek törvénye pedig, hogy ne felejtsük el a kivételes társainkat és sorsfordító történéseket, amelyek emberként és nemzetként ilyenné formáltak bennünket – kezdte ünnepi beszédét Kovács. Ma úgy lehetünk hűek a forradalmi ifjak örökségéhez, ha mi is hitet teszünk az egység és az összetartás mellett, mondta az alelnök. Március 15-e a magyarság talpra állásának ünnepe, amikor az emberek egymást bátorítva és támogatva léptek az építkezés és megújulás útjára. Ma Szerbia és az itteni magyar közösség is megújulás előtt áll, fogalmazott.

Az ország egyértelműen a nyitás politikája mellett döntött, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint az EU-integráció melletti elkötelezettség, a regionális megbékélés és jószomszédi viszony. Az EU-tagság felé vezető csatlakozási tárgyalásokon számos ország van túl, de Szerbia esetében fogalmazódott meg első ízben az az elvárás, hogy külön akciótervet fogadjon el a nemzeti kisebbségek jogainak előmozdítására vonatkozóan. Ennek precedens értéke van – mondta Kovács. Ezt a tervet a kormány utolsó ülésén elfogadta, kidolgozásában pedig aktívan részt vettek a nemzeti tanácsok. A terv feladatokat, határidőket tartalmaz, és biztos alapja annak, hogy változás álljon be a részarányos foglalkoztatás terén. Fontos lépések történtek a szerb–magyar történelmi megbékélés terén is, ez a viszony is megújul, hangoztatta az alelnök.

A VMSZ a szerb–magyar megbékélés további elősegítésével, a gazdasági- és térségfejlesztési programjának beindításával, valamint a társadalom minden szegmensére kiterjedő programjával oroszlánrészt kíván vállalni e megújulási folyamatban. A gazdaság kell hogy legyen az a biztos pont, amely szavatolja az itt élő magyarok megélhetését, fejlődését és gyarapodását – fogalmazott Kovács, majd hozzáfűzte, hogy ennek a megújulásnak első lépése, hogy Magyarország támogatja a vajdasági magyarság gazdaság- és területfejlesztési stratégiájának megindítását.

A bácskossuthfalvi megemlékezés ünnepi műsorán felléptek az id. Kovács Gyula Általános Iskola diákjai, a csókai Rákóczi férfikórus és a Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar. Az alkalmi műsort követően a megemlékezés résztvevői elhelyezték a kegyelet virágait a Kossuth-szobor előtt.