2024. március 28., csütörtök

Zúg március

A forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Zentán
A székelykeresztúri táncosok nagy sikert arattak látványos produkcióikkal (Fotó: Gergely Árpád)

A székelykeresztúri táncosok nagy sikert arattak látványos produkcióikkal (Fotó: Gergely Árpád)

A Zúg március című rendezvénnyel emlékeztek meg vasárnap este a zentai Művelődési Házban az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról. A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és Zenta község önkormányzata által életre hívott megemlékezés vendégei Zenta testvértelepülésének, az erdélyi Székelykeresztúrnak a néptáncosai voltak.

A Himnuszt követően Virág György, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versét mondta el, majd Ceglédi Rudolf polgármester mondott ünnepi köszöntőt.

– Ünnepeink közül ez az, ami a leginkább kifejezi magyarságunk lényegét, a szabadságszeretetünket. Ilyenkor azonban nemcsak a múlttal kell foglalkoznunk, hanem a jelenünkkel és a jövőnkkel is, hiszen az 1848/49-es forradalom ma is példaként szolgálhat mindannyiunk számára. A forradalomnak nagyon sokféle üzenete van az utókor számára, így számunkra is. Egyet szeretnék kiemelni, amelyről úgy érzem, hogy a délvidéki közösség számára ma is a legfontosabb kellene, hogy legyen, ez pedig a nemzeti összefogás szükségessége. Azokban a forradalmi időkben a nemzet össze tudott fogni, össze tudott fogni a nemesség a jobbágysággal és az alakuló polgársággal, hiszen egy volt a cél: az, hogy megmentsék a nemzetet, illetve az, hogy a haza szabadságban tudjon fejlődni. Az összefogás szükségessége ma lényegesebb, mint korábban bármikor, hiszen Magyarországnak jelenleg olyan kormánya van, amely nemzetileg elkötelezett, amelynek sikerült a nemzet határokon átívelő egyesítése, és amely gazdaságilag is szeretné segíteni a külhoni magyarságot, ezt itt, a Délvidéken összefogás nélkül nem tudjuk megvalósítani. Bízom abban, hogy az összefogás létre tud jönni, és sikerül olyan légkört és gazdasági fejlődést teremtenünk, ami biztosítékot teremt arra, hogy a gyermekeink ne az elvándorláson törjék a fejüket, hanem azon, hogy itt miként tudják a jövőjüket építeni és a családjukat gyarapítani – mondta Ceglédi Rudolf.

Az ünnepség folytatásában a zentai Ispiláng gyermeknéptánccsoport, valamint a székelykeresztúri Vadrózsák néptánccsoport és a Kései Mákvirágok néptáncegyüttes alkalmi műsorát tekinthették meg az egybegyűltek.

Ünnepség Batthyány Lajos emléktáblájánál a városházán (Fotó: Gergely Árpád)

Ünnepség Batthyány Lajos emléktáblájánál a városházán (Fotó: Gergely Árpád)

Tegnap délben a zentai városháza oszlopcsarnokában gróf Batthyány Lajosra emlékeztek. Sárosi Gabriella történelemtanár alkalmi beszédében Batthyány életútját ecsetelve kiemelte, hogy a monarchikus érzelmű miniszterelnök megkísérelte a legalitás talaján való megmaradást, viszont vészhelyzet esetén a nemzeti érdeket előrébb sorolta a szigorú törvényességnél.

– Amikor feltűzzük magunkra a kokárdát, akkor ezt büszkeségből tesszük. Nem magunkra vagyunk büszkék, hanem magyarságunkra, hazaszeretetünkre és azokra az őseinkre, akik szembe mertek szállni az elnyomó rendszerrel. Akkor és ott, abban a reménytelennek tűnő helyzetben vállalták a vezetés és a döntéshozatal felelősségét, mint ahogyan tette ezt gróf Batthyány Lajos is – mondta Sárosi Gabriella.

A megemlékezés művelődési részében Rekovics Regő óvodás és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjainak műsorát tekinthették meg a jelenlévők, majd Batthyány emléktáblájára elhelyezték az emlékezés virágait.