2024. március 29., péntek

Pályaválasztási nap és vásár

Mi leszek, ha nagy leszek? elnevezéssel tartottak oktatással egybekötött pályaválasztási napot a hét végén a temerini Kókai Imre iskolában. Bizony, olykor a szokottnál is nagyobb volt a sürgés-forgás és a hangzavar a folyosókon, akkora volt az érdeklődés az ismertető előadások és bemutatkozások iránt. Bori Mária szervezőt, az iskola pszichológusát kérdeztük a pályaválasztási nap eseményeiről.

A nyolcadikosok túlnyomó többségét a gimnáziumi továbbtanulás érdekelte (Fotó: Góbor Béla)

A nyolcadikosok túlnyomó többségét a gimnáziumi továbbtanulás érdekelte (Fotó: Góbor Béla)

– Minden korosztályt megmozgattunk, az elsőtől a nyolcadik osztályig – mondta beszélgetőtársunk. – Mindenki számára történt valami a pályaválasztással és a mesterségekkel, szakmákkal kapcsolatosan. Az alsósoknak szórakoztató ügyességi játékokat szerveztünk, amelyek a foglalkozásokkal és a szakmákkal kapcsolatosak. Ugyancsak az alsósoknak és az 5. osztályosoknak megszerveztük a mesterségek vásárát, amelyen igyekeztünk olyan mesterségeket bemutatni, amelyek nem mindennapiak. Sajnos nem tudtunk minden mesterség bemutatásához megfelelő személyt találni, mivel ezek a szakmák helyben már nem léteznek, vagy kihalóban vannak. De be tudtuk mutatni a nemezelő és a szövő, kosárfonó, dísztárgykészítő, tűzoltó, méhész, kézimunka, asztalos, szűcs és szabó, fordító, körömgondozó és virágkötő szakmát.

– Újdonságnak számított az oktatási vásár megszervezése a hetedik és a nyolcadik osztályos tanulóknak. A bemutatkozásra nem kevesebb mint 26 vajdasági középiskolát hívtunk meg, de nagy sajnálatunkra csak 9 iskola képviselői jöttek el. Egyes újvidéki, adai, zentai iskolák nem is válaszoltak a felkérésünkre, pedig részvételükkel megkönnyítették volna a diákok pályaválasztását. Öröm számunkra, hogy a környékbeli általános iskolák tanárai Óbecséről, Újvidékről, Bácsföldvárról vendégként eljöttek a rendezvényre. Meghívtuk a nyolcadik osztályos tanulók szüleit is, hogy ők is ismerkedjenek meg a középiskolákkal. Bemutatkozott az óbecsei gimnázium, az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, a topolyai mezőgazdasági iskola, a futaki mezőgazdasági iskola, az újvidéki Április 7. Egészségügyi Iskola, az óbecsei műszaki középiskola, az ugyancsak óbecsei közgazdasági-ereskedelmi iskola, valamint a temerini Lukijan Mušicki Középiskola.