2024. április 25., csütörtök

A tiszta hit és az emlékezés ünnepe

Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben alkalmi műsort tartottak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján
Óbecsén a Petőfi-szobornál emlékeztek 1848/49-re(Fotó: Fehér Rózsa)

Óbecsén a Petőfi-szobornál emlékeztek 1848/49-re(Fotó: Fehér Rózsa)

Március 15-e nemcsak ünnep, hanem olyan nap, amit szeretünk. Szeretjük március 15-ét, mert egyet jelent nekünk a szabadsággal. Szeretjük, mert számunkra vonzó normákat teremtett, jogokat, méltóságot és szabadságot adott. Szeretjük, mert szabadsághősöket adott nekünk. Szeretjük, mert nemzeti színt teremtett: a pirosat, a fehéret, a zöldet. Azt, ami számunkra azóta is a magyarságot jelképezi – ezekkel a szavakkal kezdődött tegnap délután Óbecsén az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára való megemlékezés. Az óbecseiek ezúttal is a négy évvel ezelőtt felavatott Petőfi-szobornál tisztelegtek a forradalom és Petőfi Sándor emléke előtt.

Ünnepi beszédet Kinka Erzsébet alpolgármester asszony mondott, aki arról beszélt: március 15-e a tiszta hit és az emlékezés ünnepe, melyből sokat tanulhatunk, és ha a jelent a múltból fakadó tudással éljük, nem kell félnünk a jövőtől – erre tanítanak bennünket történelmünk nagyjai, és erre tanít az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepe is.

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöksége és tagsága nevében Magyar Zsófia és Acsai Balázs, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Szilágyi Miklós, az óbecsei önkormányzat nevében Kinka Erzsébet, Szilágyi Edit és Stefaniga Csaba, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Párt nevében Molnár Viktor, Kiss Igor és Romoda Ferenc, a Magyar Mozgalom nevében Knézi Péter, Fehér Erzsébet és Ferenc Edvin, valamint a Than Fivérek Értelmiségi Kör, az Öko-Becse Polgári Egyesület és a Középiskolások Művészeti Vetélkedője nevében Bonifárt László, Kiss Zoltán és Szilágyi Miklós koszorúztak a szobornál.

A megemlékezést a kultúrkör Dúdoló és a Botra kórusa tette ünnepélyesebbé, majd a koszorúzás után „Föl nemzetem, föl szebb jövőre!” címmel a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör színháztermében az óbecsei kultúrkör és a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tartott alkalmi műsort.