2024. április 18., csütörtök
LABDARÚGÁS - BAJNOKOK LIGÁJA

Esélyes(ebb) vendéglátók

Az Atlético Madrid és a Manchester City az esélyes a Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcainak mai visszavágóin. A 2014-ben döntős madridi együttes gól nélküli hollandiai döntetlen után fogadja a PSV Eindhovent, és történelmi sikerre készül, hiszen korábban mind a négy oda-vissza vágós párharcában elbukott aktuális németalföldi ellenfelével szemben.

A statisztika egyértelműen Diego Simeone tanítványainak sikerét vetíti előre, mivel a spanyol bajnokságban a Vicente Calderón Stadionban ebben az idényben csupán egyetlen csapat, a BL-címvédő Barcelona tudott diadalmaskodni. E vereség mellett a Primera Divisiónban tíz győzelem és három döntetlen tartozik az együttes mérlegéhez. Igaz, a BL-ben a csoportkörben a Benficának is sikerült a Barcához hasonlóan nyerni az Atlético otthonában.

Az Atlético Madrid története során 12 olyan európai kupapárharcot vívott, amelynek első felvonásán idegenben döntetlent ért el. Ezek közül csak kettőt, az UEFA-kupa 1974/1975-ös idényében a Derby County ellenit, illetve a BL 1996/97-es szezonjának negyeddöntőjében az Ajax Amsterdammal vívottat bukta el összesítésben.

A PSV Eindhoven 2007 óta először szerepel az egyenes kieséses szakaszban, és most valóságos csodára lenne szüksége a továbbjutáshoz, miután a csoportkörben mindhárom idegenbeli találkozóját, a CSZKA Moszkvával, a Wolfsburggal és a Manchester Uniteddel szembenit is elvesztette. Emellett a holland csapat története során még soha nem nyert Spanyolországban európai kupamérkőzést, igaz, most egy többgólos döntetlen már sikert, azaz továbbjutást jelentene számára.

A másik mai nyolcaddöntős párharc visszavágója simának ígérkezik, hiszen a Manchester City az első mérkőzésen 3:1-re nyert a Dinamo Kijev otthonában. Az angol csapat története során először lehet ott a legjobb nyolc között. Erre nagyon jó esélye van, mivel ukrán ellenfele még soha nem nyert európai kupamérkőzést a szigetországban, pedig már 13 alkalommal próbálkozhatott.

Manuel Pellegrini, a Manchester City szezon végén távozó chilei vezetőedzője a Villarreal (2005/2006 és 2008/2009) s a Málaga (2012/2013) után a harmadik csapatával lehet BL-negyeddöntős.