2024. április 24., szerda

Feloldották a rendkívüli helyzetet

Az utóbbi két évben 29 árvízvédelmi töltést emeltek országszerte

Mint azt már korábban bejelentették, a köztársasági válságstáb ülésén feloldották az ország egész területére vonatkozóan elrendelt rendkívüli helyzetet.

Aleksandar Vučić miniszterelnök töltésnézőben Obrenovácnál (Fotó: Szerbia Kormánya/Beta)

Aleksandar Vučić miniszterelnök töltésnézőben Obrenovácnál (Fotó: Szerbia Kormánya/Beta)

Ezt megelőzően Aleksandar Vučić miniszterelnök bejelentette, hogy az árvízkárosultak számára jövő héten kezdik meg kiutalni az állami támogatást. Arányaiban nézve a károsultak több pénzt, illetve segítséget kapnak, mint 2014-ben, hiszen az idei árvíz kisebb területet érintett és kevesebb létesítményt, termőföldet öntöttek el a medrükből kilépő folyók, mondta a kormányfő, majd arról tájékoztatott, hogy az utóbbi két évben az ország területén 29 árvízvédelmi töltést emeltek, míg az azt megelőző 25 évben csupán 19-et.

Az obrenovaci lakosoknak külön megígérte, hogy soha többé nem kell félniük a Kolubara kiöntésétől, mert a kormány a jövőben újabb öt árvízvédelmi töltést és egy víztározó tavat kíván létesíteni a környéken.

A rendkívüli helyzet időszakában 978 rendőr és katona volt a terepen, másik 1700 pedig készültségben volt, számolt be Vučić.