2024. április 16., kedd

Feloldják ma a rendkívüli helyzetet?

Közép- és Nyugat-Szerbiában a megáradt folyók 6000 hektár mezőgazdasági földterületet árasztottak el

A megáradt folyók, a Nyugati- és a Déli-Morava az elmúlt napokban megnyugodott, a víz visszahúzódott, a többi folyó, a Duna, a Száva és Kolubara esetében sem lépett ki a víz a folyómederből. Az időjárási előrejelzések sem jósolnak újabb heves esőzéseket az előttünk álló napokra, így tegnap a kormány a rendkívüli intézkedések megszüntetését fontolgatta. De majd csak ma hozzák meg a döntést, amennyiben az időjárás javulni látszik, jelentette be tegnap Nebojša Stefanović belügyminiszter. – Javasolni fogom a kormányfőnek, hogy a kormány hozzon döntést a rendkívüli helyzet feloldásáról, hogy az ország területén minden aktivitást a megszokott rendben folytathassunk – emelte ki Stefanović a Vajdasági Rádió és Televíziónak adott nyilatkozatában.

Hangsúlyozta, a közös hozzáállásnak és munkásnak köszönhető, hogy az árvíz okozta károk jelentősen kisebbek, mint 2014-ben. Elmondta viszont azt is, hogy a rendkívüli helyzet feloldása után szóba kerül az egyéni felelősség, mulasztás kérdése is.

Goran Nikolić, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának vezetőhelyettese a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában kiemelte, bár a folyók a medrükben maradtak, heves esőzésekkel kell számolni, ezért nem árt az óvatosság. – Még csak március van. Mégis készenlétben maradunk. Pozitív, hogy a Szerbiai Vizek és az önkormányzatok jelentős intézkedéseket hajtottak végre a folyókon – mondta Nikolić.

Az állattenyésztésben nem keletkeztek nagyobb károk(Fotó: Beta/Darko Vojinović)

Az állattenyésztésben nem keletkeztek nagyobb károk(Fotó: Beta/Darko Vojinović)

Habár az elárasztott közép- és nyugat-szerbiai területeken a víz visszahúzódott, a terepen továbbra is ott van a rendőrség, valamint a katonaság, a terület tisztítását végzik.

A parlament mezőgazdasági bizottsága bejelentette, a lehető legrövidebb időn belül megtérítik azoknak a mezőgazdasági termelőknek a károkat, akiknek az árvíz megsemmisítette az őszi vetést. Javaslatot tettek az illetékes állat-egészségügyi és növényvédelmi szerveknek, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést, hogy megvédjék a polgárok egészségét, valamint az állatokét és a növényekét is. A kanálisok tisztítását és fertőtlenítését rendelték el.

Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter elmondta, megközelítőleg 6000 hektár mezőgazdasági területet öntött el a víz. Az állattenyésztésben nem keletkeztek nagyobb károk, a jószágokat ugyanis sikerült időben kimenteni ezekről a területekről. Hozzátette, hogy a kárfelbecslő bizottság tegnap óta a terepen van, és a keletkezett károk becslését végzi. Arilje területén az elöntött területek 80 százaléka málnaültetvény volt, Lučaniban pedig a szántóföldeket a záporpatak homokkal és apró kövekkel borította be. Vegyszer nem került ezekre a területekre, így a szántóföldeket könnyebb lesz helyrehozni.

Kraljevón, Trsteniken és Vrnjačka Banján az árvíz az elárasztott területek 40 százalékában az őszi gabonavetést öntötte el, 10 százalékában a takarmányban okozott károkat, míg a tönkrement területek felét a tavaszi vetésre készítették elő.

A miniszter asszony tegnapi Arilje és Lučaniban tett látogatása során kiemelte, sajnos az évtizedes gondatlanság bosszulta meg magát. Hozzátette, hogy a korábbi időszakban a Szerbiai Vizek és a Beogradvode vállalatok 82 községben, 302 helyszínen végeztek el árvízvédelmi munkálatokat, amire 3,1 milliárd dinárt költöttek. Mint mondta, védelmi rendszer felállítására már több helyszínre elkészültek a szükségek projektumok, amire az állami költségvetésből 16 millió eurót különítettek el. Ám az új projektumok megvalósítására az EU támogatására számítanak.

Zorana Mihajlović közlekedési és infrastrukturális miniszter szavai szerint az áradások egyetlen falut sem elzártak el, az utak többségében járhatók, az áradások miatt csak két főút van lezárva, a Dub–Rogačica és a Čačak–Guča országút. Mindkét esetben a fölcsuszamlásoktól tartanak. Az árvíz által érintett területeken több mint 300 aktív fölcsuszamlással számolnak, de a talaj természete miatt több mint 1000 ilyen területet tartanak számon.

A miniszter asszony elmondta azt is, hogy a 11-e közúti folyosó munkálatai is szünetelnek, hiszen Brđan falunál a víz elmosta az egyik darut és az állványt. Az építkezést csupán a rendkívüli helyzet feloldása után tudják folytatni.

A kormány március 10-én a köztársasági válságtörzs javaslatára megelőző intézkedésként rendkívüli helyzetet hirdetett az ország egész területén, mivel az árvíz sújtotta területeken így könnyebben tudtak reagálni, hogy a lakosság életét, valamint vagyonát megvédhessék.

Jugoslav Nikolić, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet igazgatója szerint az időjárás stabilizálódni látszik. – A meteorológiai állapotok ellenőrzés alatt vannak. A felettünk levő ciklon, amely az áradásokért felelős, már legyengült, így stabilabb időjárásra számíthatunk – mondta Jugoslav Nikolić. Hozzátette, felhősödéssel ma és máról szerdára virradóra lehet számolni, ami ugyanis kisebb mennyiségű esőt hoz majd magával, illetve hőmérséklet-csökkenést, így reggeli fagyot, de nem okoz majd különösebb változásokat az időjárásunkban.

Nikolić elmondta, a folyók vízállása stagnál, egyedül a Jablanicán és a Toplicán emelkedik a vízállás, de ott is az elkövetkező napokban vízszintcsökkenés várható.