2024. április 19., péntek

Erő, hűség, remény

Zentán is megemlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról

– Ezt a napot mi magyarok tettük ünneppé. Nem örököltük, nem kaptuk, hanem teremtettük. 1848 ritka alkalom a magyar történelemben, mert a nép egyet akarva, cselekedve, több évet ugorva, ennyire tisztán, dicsőségesen kikiáltotta saját függetlenségét, megteremtette a rég áhított szabadságot, lefektette a polgári demokrácia alapjait – emelte ki többek között Pataki Tibor zentai történész az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Felsővárosi temetőben megrendezett megemlékezésen.

A megemlékezés folytatásában dr. Menyhárt Attila, Magyarország szabadkai főkonzulátusának a konzulja tolmácsolta Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének a levelét.

A megemlékezésen a jelenlévők Thurzó Lajos Általános Iskola alkalmi műsorát is megtekinthették, majd pedig az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc zentai emlékhelyénél a kegyelet virágait is elhelyezték. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Menyhárt Attila konzul, a zentai általános iskolák képviseletében a Thurzó Lajos Általános Iskola diákjai, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Perpauer Attila, az MNT Közoktatási Bizottságának az elnöke, a  zentai önkormányzat nevében Ceglédi Rudolf polgármester, Zenta város testvértelepülése, az erdélyi Székelykeresztúr képviseletében a Vadrózsák Néptánccsoport két tagja helyezte el a kegyelet virágait. A VMSZ községi szervezetének a képviseletében Lőrincz Csongor elnök és Rácz Szabó Márta elnökhelyettes koszorúzott, a vajdasági magyar párt nyugdíjas fóruma képviseletében Barsi Márta elnök és Renkó Ágnes. A Magyar Polgári Szövetségből Rácz Szabó László elnök és Miklós Éva, a VMDK képviseletében Berze József és Gordán József, a  Magyar Mozgalom civil szervezet nevében pedig dr. Zsoldos Ferenc, Sándor József és Kókai Péter koszorúzott.

A nemzeti ünnepünkről való megemlékezés tegnap este, a Művelődési Ház színháztermében megrendezett ünnepséggel folytatódott. A Zenta községhez tartozó Keviben és Tornyoson pénteken, illetve szombaton rendeztek ünnepi műsort a jeles évforduló alkalmából.