2024. március 29., péntek

A magyar történelem legfelemelőbb napja

Az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezte Kishegyesen

Szombaton került sor a kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hagyományos március 15-ei megemlékezésére. Az alkalmi műsor helyszíne ezúttal is a nyugati temetőben lévő 1848/49-es emlékmű volt, ahol többek között jelen volt dr. Rusz Radován, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Juhász Bálint, a tartományi gazdasági titkárság titkárhelyettese, Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere és Hallgató Imre, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke.

Az alkalmi műsor keretén belül dr. Rusz felolvasta Orbán Viktornak, Magyarország mininszterelnökének levelét, amelyet a magyar szabadságharc és forradalom ünnepén a határon túli magyarsághoz intézett.

Mohácsi Zoltán és Hallgató Imre elhelyezik a kegyelet virágait (fotó-Lakatos János)

Mohácsi Zoltán és Hallgató Imre elhelyezik a kegyelet virágait (fotó-Lakatos János)

A megemlékezés szónoka ezúttal Szűgyi István, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke volt. Szűgyi úgy fogalmazott, hogy 168 évvel ezelőtt az egyik legfelemelőbb napját élte át a magyar történelem, amikor az európai forradalmak lángja elérte Magyarországot is. Eleink nagyra becsülték 1848 emlékezetét, nekünk is így kell tennünk, mondta Szűgyi.

Az alkalmi műsoron felléptek a művelődési egyesület szakcsoportjai: a Rezeda asszonykórus és Szajkó énekcsoport Borsodi Patyerek Orsolya vezetésével. A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szavalói hazafias verseket adtak elő, őket Molnár Krekity Olga és Hajvert Ákos készítették fel. A műsorban közreműködött a kishegyesi XXIX. sz. Szent András Cserkészcsapat is.

A műsort követően a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait az emlékműnél. A szabadkai főkonzulátus nevében dr. Rusz Radován, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Linka B. Gabriella, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Juhász Bálint és Kerekes Zoltán, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt nevében Kovács László, Sipos Piroska és Toldi Gizella, a kishegyesi önkormányzat nevében Mohácsi Zoltán és Hallgató Imre, a kishegyesi helyi közösség nevében pedig Szűgyi István és Vörös Julianna koszorúzták meg az emlékművet.