2024. március 28., csütörtök

A nemzeti összetartozás ünnepe

Adán koszorúzással és emlékműsorral tisztelegtek a magyar forradalom és szabadságharc emléke előtt

Vasárnap Adán a Damjanich-emlékműnél az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztek az anyaország, az MNT, a pártok és a civil szervezetek képviselői, valamint a helyi lakosság. A Vajdasági Magyar Szövetség, a Millecentenáriumi Emlékbizottság és a Vadvirág Hagyományápoló Kör szervezésében megtartott koszorúzási ünnepséget az adai fiatalok irodalmi-zenés összeállítása nyitotta meg. Ezután Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos és Illés Veronika, a VMSZ Ada községi szervezetének alelnöke mondott ünnepi beszédet, illetve a szervezők nevében Gruber Ferenc köszöntötte az egybegyűlteket. Kalmár Ferenc szólt a történelmi Magyarország nemzetiségi viszonyairól, illetve a nemzetek közötti kapcsolatokról a jelenlegi Európában.

Adán Hajnal Jenő és Krizsán Vilmos koszorúzott az MNT képviseletében (fotó-Csincsik Zsolt)

Emlékeztetett, hogy a magyar szabadságharc és forradalom energiáit lekötötték a nemzetiségekkel folyó harcok és egyezkedések. A magyarságot összefogásra buzdította, ugyanakkor összeurópai összefogást sürgetett az Európát érő kihívások miatt is. Illés Veronika beszédében felidézte a magyar forradalom és szabadságharc előzményeit és eseményeit, majd felelevenítette, hogy vidékünkön, Szabadkán és Adán hogyan élték meg őseink a korabeli eseményeket.

Az ünnepség végén a Damjanich-emlékműnél koszorúzott: a magyarországi Kereszténydemokrata Néppárt nevében Kalmár Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Hajnal Jenő és Krizsán Vilmos, a Vajdasági Magyar Szövetség részéről Ceglédi Rudolf, Patyi Lajos, Világos Tibor és Illés Veronika, illetve a Millecentenáriumi Emlékbizottság nevében Gruber Ferenc és Tóth László, a Vadvirág HK részéről Varga Lívia és Lajkó Szilvia, az Aranykapu ME képviseletében Sóti Éva, valamint a Vajdasági Magyar Demokrata Párt részéről Györe Béla.

A Vadvirág Hagyományápoló Kör március 12-én, szombaton az adai színházteremben emlékműsorral tisztelgett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt. A Zászlót lenget a víg márciusi szél címmel megtartott irodalmi, zenés-táncos emlékműsoron felléptek a hagyományápoló kör néptáncosai, népzenészei és népdalénekesei.