2024. április 23., kedd
SZERKESZTŐSÉGI ÖSSZEFOGLALÓ

Előretörtek a bevándorlásellenes erők

Merkel pártja egy tartományban nyert a német „szupervasárnap” -on

A vasárnapi németországi tartományi választásokon a Zöldek, a liberálisok és a bevándorlásellenes erők jelentősen növelték a korábbi táborukat. Két tartományban kikapott az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió – összegezte az origo.hu a tegnap tartott, az amerikai szuperkedd mintájára szupervasárnapnak elkeresztelt választás eredményét, amelyet sok elemző sorsdöntőnek ítélt meg a merkeli bevándorláspolitikát illetően, és amely akár a kancellár politikai jövőjét is befolyásolhatja.

Három németországi tartományban zajlott helyi törvényhozási (landstag-)választás: Baden-Württembergben, Rajna-vidék-Pfalzban és Szász-Anhaltban. Az előző vasárnap rendezett Hessen tartományi önkormányzati választás után ez a második alkalom az európai menekültválság tavaly kora őszi elmélyülése óta, hogy németek milliós nagyságrendben élhetnek választójogukkal. Összesen 12 millióan választásra jogosult polgár járulhatott az urnák elé.

A németországi Szász-Anhalt tartományban – ami nem meglepetés – a 2002 óta kormányzó Kereszténydemokrata Unióra (CDU) szavaztak a legtöbben a vasárnap tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson az urnazárás után megjelent első eredménybecslések szerint, de a CDU vezette koalíció a partner szociáldemokrata párt (SPD) gyengülése és az Alternatíva Németországnak (AfD) párt előretörése miatt elveszítette többségét.

Az országos közszolgálati televíziók megbízásából készített becslések alapján a CDU támogatottsága csökkent, a 2011-es 32,5 százalék után a szavazatok 29-30,5 százalékát szerezte meg, de így is fölényesen megnyerte a választást, és ismét kormányt alakíthat.

A második helyen az Alternatíva Németországnak (AfD) végzett 21,5-23 százalékkal. Ez az eddigi legnagyobb sikere a 2013-ban alakult, főleg a keleti tartományokban népszerű pártnak, amely az Angela Merkel vezette szövetségi kormány menekültpolitikájának éles bírálatára építette kampányát.

Egyelőre bizonytalan, hogy a CDU számára milyen partnerek jöhetnek szóba. Az AfD-vel egy párt sem kíván együttműködni.

Rajna-vidék-Pfalz tartományban a 25 éve kormányzó SPD szerezte meg a legtöbb szavazatot, de az általa vezetett eddigi kormánykoalíció elveszítette többségét. A második a CDU a szavazatok 32,5-32,8 százalékával. A harmadik 10-11 százalékkal a bevándorlásellenes AfD.

A Zöldek visszaestek, az SPD és a Zöldek koalíciója így elveszítette többségét. A szociáldemokraták a CDU-val vagy az FDP-vel és a Zöldekkel együtt kormányozhatnak tovább.

Baden-Württemberg tartományban a Zöldek kapták a legtöbb szavazatot, a becslések alapján 32,5 százalékot. A Zöldek még soha nem nyertek Landtag-választást. Várhatóan folytathatják a 2011-ben kezdett kormányzást, de eddigi partnerükkel, a szociáldemokrata párttal (SPD) nem lesz többségük, így új partnert vagy egy harmadik partnert kell keresniük. A második helyen az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) végezhetett a szavazatok 27,5 százalékával, eddigi legrosszabb eredményükkel, 11,5 százalékponttal gyengülve 2011-ben szerzett 39 százalékhoz képest. A harmadik 13 százalékkal az SPD, a negyedik 12,5 százalékkal az AfD.

A Zöldek a CDU-val összefogva vagy az SPD-vel és az FDP-vel kormányozhatnak tovább, ha az eredmények a becsléseknek megfelelően alakulnak.