2024. április 18., csütörtök

A szabadság teremtő ereje

Magyar állami kitüntetés Fodor István újságírónak és dr. Dujmovics Ferenc nyugalmazott egyetemi tanárnak

– Mikor vagyunk képesek a szabadságot teremtő erőre változtatni? – tette fel a kérdést Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken délelőtt Budán a Várkert Bazár dísztermében megtartott díjátadó ünnepségen. – Nekünk, magyaroknak óriási dilemma a szabadság, mert amíg a szabadságunkért kell küzdeni, készek vagyunk összefogni, készek vagyunk áldozatot hozni, készek vagyunk együttműködni. Abban a pillanatban, amikor megszületik a szabadság, mint ahogy az történt 1848 után az 1867-es kiegyezéssel, vagy 1989 után egy kompromisszum eredményeként, abban a pillanatban készek vagyunk a vitára, a széthúzásra és a szabadságot nem vagyunk képesek teremtő erővé formálni, mint sok más nemzet.

Dujmovics Ferenc és Fodor István állami kitüntetésben részesült (Fotó: Gergely József)

Dujmovics Ferenc és Fodor István állami kitüntetésben részesült (Fotó: Gergely József)

Az eltelt 25 év után a jelenlegi magyar kormányzatnak, azoknak, akik a kormányzatban szolgálatot vállalnak, az a legfontosabb küldetésük és felelősségük, hogy az elvitathatatlan szabadságot próbálják teremtő erőre fordítani, ami az ország gyarapodását szolgálja. Ehhez kívánok nagyon sok erőt – mondta a többi között Lázár János a díjátadó alkalmával.

Az 1848-49-es magyar szabadságharc évfordulója alkalmából Áder János, a Magyar Köztársaság elnöke Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára több magyarországi és határon túli magyar közéleti személyiséget, tudóst, pedagógust, orvost, népművelőt tüntetett ki. A díjazottaknak Lázár János gratulált és adta át az elismeréseket.

A határon túli magyar közéleti személyiségek közül két vajdasági magyar polgártársunk is magas kitüntetésben részesült. Dr. Dujmovics Ferenc, a vajdasági klinikai központ nyugalmazott igazgatóhelyettese, az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Kara Kórélettan Tanszéke volt egyetemi tanára kiemelkedő szakmai-tudományos munkája, illetve a vajdasági magyar közösségért végzett önzetlen társadalmi munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. A feleségével Temerinben élő professzor tavaly májusban, a 65. életévének betöltése után vonult nyugdíjba, a kitüntetés a több évtizedes orvosi, tanári, kutatói és a szerteágazó közéleti szerepvállalásának az elismerése. Nyugdíjba vonulása nem jelenti automatikusan az egyetemről és a tudományból való azonnali visszavonulását, a különböző szakbizottságoknak és egyéb fórumoknak továbbra is a tagja, de mint mondta, nyugdíjasként több ideje van kertészkedni, borászkodni.

Kollégánk, Fodor István, a Magyar Szó újságíró-szerkesztője, a vajdasági magyar közösség nyelvének és kultúrájának megőrzése érdekében végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Lapunk zentai szerkesztőségének munkatársa immár 38 esztendeje rója a sorokat, tölti az újságoldalak hasábjait, szervezi, szerkeszti a Tiszavidék rovatot, de nagy tapasztalatának köszönhetően szükség szerint a Kitekintő vagy más rovatokon is otthonosan mozog. Cikkek, kommentárok, jegyzetek, riportok, könyvek – például, a Magyar Szó 70 évét bemutató kiadvány – alkotják gazdag újságírói, publicisztikai életpályájának kisebb-nagyobb csillogó és még csillogóbb mozaikkockáit. A körülbelül négy évtizedet felölelő zsurnalisztikai munkássága megkoronázásaként tekint a magyar állami kitüntetésre.