2024. április 19., péntek

Egyre több a menekült Görögországban

Folyamatosan nő a Görögországban tartózkodó migránsok száma, jelenleg 44 ezren vannak, miközben 31 ezer férőhely van a görögországi menekültszállásokon - tájékoztatott a görög kormány.

A görög szigeteken kilencezren várják, hogy továbbutazhassanak, Athén környékén tizenegyezer menedékkérő található, míg a macedón határnál tizenkétezren reménykednek továbbra is abban, hogy újra megnyílik előttük a határ és továbbmehetnek Nyugat-Európa felé.

A héten a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt, és Macedónia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

MÁSIK ÚTVONALAT KERESHETNEK A MENEKÜLTEK

A balkáni útvonal lezárását követően is több alternatív útvonalon érkezhetnek a menekültek Nyugat-Európába - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Angyal Ágnes kifejtette: a Görögországban rekedt migránsok menekültstátust kérhetnek, vagy visszatoloncolják őket, ugyanakkor Albánián keresztül viszonylag könnyen át lehet jutni Montenegróba és onnan Horvátországba.

Emellett Albánia nagy része tengerpart, az Adriai-tenger túloldalán pedig Olaszország van, ami az albánok révén a 90-es években már viszonylag bejáratott útvonal - tette hozzá.

A kutató szerint az olaszok számítanak is arra, hogy hajókkal feléjük fordul a migránsáradat, ezért a déli Puglia tartományban regisztrációs központokat (hotspotokat) terveznek.

Ezen felül egyes információk szerint a líbiai partoknál mintegy 200 ezer migráns tervezi, hogy az időjárás javulásával a tengeren haladva Olaszország felé veszi az irányt, ez pedig az olaszok helyzetét nehezítheti, mivel az ország két oldalán is helyt kéne állni egyszerre.