2024. április 25., csütörtök
NYUGAT-BÁCSKA

Márciusi megemlékezések

Nyugat-Bácskában március 12. és 15. között emlékeznek meg az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójáról.

Zomborban 14-én, hétfőn kerül sor az ünnepségre, ezúttal nem a Magyar Polgári Kaszinó nagytermében, az ugyanis fölújítás alatt áll, hanem az épület udvarán, rossz idő esetén a fedett teraszon. A szervezők félórás műsorral készülnek, föllép az egyesület Dalárdája, majd a fiatalok csoportja. Ünnepi beszédet dr. Karcher Erzsébet, az egyesület elnöke mond. A rendezvényre számos hazai és magyarországi vendéget várnak, a hagyományos koszorúzás viszont ez alkalommal elmarad.

Szombaton Szilágyin 19 órai kezdettel a József Attila Művelődési Egyesületben tartanak megemlékezést, egyben megejtik az egyesület évi közgyűlését. Ugyanebben az időpontban alkalmi műsort mutatnak be Doroszlón, a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület szervezésében a színházteremben. Itt másnap délelőtt fél tízkor a temetőben megkoszorúzzák a honvédsírokat.

Vasárnap, március 13-án reggel kilenctől zajlik az ünnepség Bezdánban, amelyet a helyi közösség, az egyházközség és civil szervezetek rendeznek. Előbb szentmisét tartanak a Szent Simon és Júdás Tádé apostol római katolikus templomban, majd koszorúzás lesz a helyi Művelődési Közösség épületének udvarában. Bácskertesen 11 órai kezdettel tart közös megemlékezést a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a József Attila Általános Iskola a falu központjában álló Petőfi-szobornál.

Gomboson és Nemesmiliticsen március 15-én tartanak ünnepséget, Gomboson 15 órai kezdettel a temetőben, a szervező az Arany János Magyar Művelődési Egyesület. Nemesmiliticsen a Kisboldogasszony katolikus templomban mutatnak be megemlékező szentmisét, majd hagyományosan a temetőbe vonulnak koszorúzni.