2024. április 23., kedd
ZOMBOR ÖNKORMÁNYZATA

Úgy ad, hogy elvesz

Az elmúlt napokban az országos sajtót is bejárta a hír, hogy Zomborban a városi képviselő-testület döntése értelmében a leginkább rászoruló, munkanélküli várandós nők és kismamák egyszeri, 50 000 dinár összegű pénzsegélyben részesülnek. A média példaértékűként ismertette a március elsejével életbe lépett határozatot, ami háttér-információk hiányában annak is tűnhet, hiszen a városban, amelynek lakossága másfél évtized alatt 12 000 fővel csökkent, igencsak szükség van a demográfiai mutatók javítására.

Az egyszeri pénzsegélyre vonatkozó jogszabály részletesen szabályozza, hogy ki számít rászorulónak, mi a munkanélküliség fogalma, milyen körülmények és feltételek mellett számíthat a kismama az egyszeri 50 000 dináros juttatásra, és hogy ez a támogatás legfeljebb a harmadik gyerek után jár.

Csakhogy a most hatályba lépett rendelkezés érvénytelenítette a korábbi, öt évvel ezelőtt a Vajdasági Szociáldemokrata Liga városi képviselőinek kezdeményezésére a vkt-ben meghozott határozatot. A VSZL akkor azt indítványozta, hogy az önkormányzat fizessen átlagbért a rászoruló kismamáknak, és ezzel ösztönözze a lakosság gyermekvállalási készségét. Az indítványt akkor mintegy ötezer zombori polgár aláírásával támogatta. A vkt ezt a kezdeményezést nem fogadta el, hanem havi 10 000 dináros összeget határozott meg, amit a leginkább rászoruló, munkanélküli, szülést vállaló nők a magzat megfoganásának harmadik hónapjától a csecsemő első életévének betöltéséig kaptak. Nem kell képzett matematikusnak lenni ahhoz, hogy összeszámoljuk, március elsejéig 180 000 dinár járt a kismamák érintett kategóriájának, elsejétől 50 000, vagyis voltaképpen 130 000 dinárt elvontak tőlük az önkormányzati juttatásból.

A VSZL városi bizottsága bejelentette, hogy igyekszik megváltoztatni a szóban forgó rendeletet, amire viszont a jelenlegi politikai fölállás mellett nem mutatkozik lehetőség.