2024. április 25., csütörtök

Kapunyitás az Újvidéki Vásáron

Az intézményben tegnap megkezdődött a kiállítási idény, az első rendezvényt, a Nemzetközi energetikai és beruházási napokat mgr. Nenad Stanković tartományi energia- és nyersanyagügyi titkár nyitotta meg. Elhangzott, hogy Szerbia kétszer annyi energiát pazarol, mint amennyi a világon átlagosnak számít, tehát az Újvidéki Vásáron megszervezett rendezvény – amelynek célja éppen az energiahatékonyság növelésére kidolgozott ötletek cseréje és bemutatása – mindenképp indokolt. Az önkormányzatoknak alkalmuk adódik bemutatni az energiaspórolásra kidolgozott projektumaikat, így a bankok és biztosítótársaságok könnyebb betekintést nyerhetnek ezekbe.

A megnyitóünnepségen szó esett arról is, hogy az Újvidéki Vásár épületegyüttesében, a Master Központ és az I. csarnok tetőrészeire az idén kétszer 500 kW teljesítményű napenergia-kollektorokat szerelnek fel, ezzel járulva hozzá az intézmány eredményesebb ügyviteléhez. A berendezéseket az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának szakemberei tervezik, a beruházás értéke 1,2 millió euró. Az említett összeg az energiahatékonysági mutatók növelésén keresztül 5-6 éven belül megtérül. Minderről Slobodan Cvetković vásárigazgató beszélt, és reményét fejezte ki, hogy elképzelésük megértésre talál az energiaügyi minisztériumban.

A tegnap megnyílt, az önkormányzat által is támogatott kiállítás ma is látogatható 10 és 17 óra között, a belépés ingyenes.