2024. március 29., péntek

Dr. Gordana Kozlovački a demokraták polgármesterjelöltje

Ki lesz a legnagyobb bánáti város polgármestere? (Fotó: Kecskés István)

Ki lesz a legnagyobb bánáti város polgármestere? (Fotó: Kecskés István)

Nagybecskereken még a választások kiírása előtt elkezdődött a találgatás arról, hogy a pártok kiket javasolnak majd a legnagyobb bánáti város polgármesteri tisztségére. Ez foglalkoztatja a polgárokat, annak ellenére, hogy a szavazás nem közvetlen módon történik, vagyis nem a jelölt személyes népszerűsége a döntő.
Elsőként a ligások jelentették be, hogy listavezetőjük a helyhatósági választásokon, Bojan Kostreš, a párt alelnöke lesz, ami egyben előrevetíti a polgármesteri posztra való jelölését is. Jelöltjük több magas rangú tisztséget töltött be eddig, mind a tartományi képviselőházban, mind a köztársasági parlamentben.
Szerdai sajtótájékoztatójukon színt vallottak a demokraták is: az ő polgármesterjelöltjük dr. Gordana Kozlovački, a nagybecskereki Dr. Đorđe Joanović közkórház igazgatója, aki 2003 óta tagja a Demokrata Pártnak. Kijelentette, hogy síkra száll a helyi önkormányzatok erősítésére, a polgármestert pedig nem a hatalom megtestesüléseként, hanem a polgárok érdekeinek a szolgálójaként látja.
A haladók egyelőre erről nem nyilatkoznak. Čedomir Janjić jelenlegi polgármester az ő soraikból való, és tekintettel arra, hogy eddig a pártja részéről nem hangzottak el nagyobb kifogások a munkájára, nincs kizárva, hogy megint őt javasolják majd ennek a posztnak a betöltésére.
A szocialistáknak (egyelőre) nincs polgármesterjelöltje. Mivel a haladókkal együtt kormányoznak, nem lesz meglepetés, hogyha elfogadják az erősebb párt jelöltjét.