2024. április 19., péntek

Megalakult a horvátországi magyarok első országos kisebbségi önkormányzata

Kilenc hónappal a kisebbségi önkormányzati választások után megalakult a horvátországi magyar kisebbségi önkormányzatok koordinációs testülete, amely Balázs Piri Zoltánt, Zágráb magyar kisebbségi önkormányzatának elnökét választotta meg vezetőjének. Ezzel először jött létre országos kisebbségi önkormányzata a horvátországi magyarságnak.

Balázs Piri Zoltán megválasztása után elmondta: "élni kell azokkal a jogokkal, amelyeket adtak nekünk, hogy később elmondhassuk, mindent megtettünk a közösség érdekében, hogy megőrizzük identitásunkat és biztosítsuk megmaradásunkat". A koordinációs testület megalakulása csak az első lépés a cél eléréséhez, hogy végre megkezdődhessen az érdemi munka - tette hozzá.

A testület kezdeményezője és résztvevője kell legyen a magyar nemzeti kisebbséggel kapcsolatos minden párbeszédnek, partnere kell hogy legyen a kormányzati szerveknek, a civil szervezeteknek és más horvátországi és nemzetközi intézményeknek, amelyek a közösség érdekeit szolgálják - hangsúlyozta.

Az elnök úgy véli: nagy munka áll a szervezet előtt, amelynek az a feladata, hogy rámutasson a problémákra, és a legmagasabb szinten küzdjön a kisebbségi és más emberi jogokért.
"Nincsenek kis vagy nagy közösségek, közösségek vannak, célok, amelyekért kell és megéri harcolni, mert nekünk minden magyar számít" - húzta alá.

2015 júniusában - a harmadik horvátországi kisebbségi önkormányzati választásokon - tizenegy horvátországi megyében összesen 266 magyar képviselőt választottak meg az ottani magyar közösségek. Két ernyőszervezet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) és a Magyar Egyesületek Szövetsége (MESZ) küzdött a szavazatok többségének megszerzéséért. A HMDK öt megyében szerezte meg a voksok többségét, míg öt megyében a MESZ nyert. Zágráb megyei jogú városban független lista indult.

Koordinációs testületet öt plusz egy megye alakíthat a jogszabályok szerint. Miután négy évvel korábban nem sikerült megalakítani a koordinációt, mert a két ernyőszervezet, a HMDK és a MESZ nem tudtak megegyezni, most van először országos önkormányzata a horvátországi magyarságnak. A tizenegy önkormányzatból és megyei képviselőből ugyanakkor csak hatan írták alá a közös dokumentumot, a HMDK-ás képviselők és Zágráb független képviselője. A testület tanácsadói jogkörrel rendelkezik.