2024. március 29., péntek

Fülöpéknél ég a világ...

Nyilvánosságra hozták a spanyol királyi pár magánüzeneteit, amelyeket a hitelkártyacsalással vádolt barátjukkal váltottak

Nyilvánosságra hozták a spanyol királyi pár másfél évvel ezelőtti üzenetváltását egy régi barátjukkal, amelyet azután folytattak, hogy kiderült: a férfi is érintett az ország egyik legnagyobb bankjában, a Caja Madridban történt hitelkártyacsalásban.

A spanyol igazságügyi miniszter tegnap vizsgálatot indított a magánüzenetek napvilágra hozatala miatt.
Az eldiaro.es című internetes lap szerdán közölte a beszélgetés szövegét, amely 2014. október 15-én kezdődött a királyné által Javier López Madridnak írt bátorító üzenettel. „Írtam neked, amikor megjelent a cikk a kártyákról a szaros LOC-on (az EL Mundo napilap melléklete), és tudod, hogy mit gondolok, Javier. Tudjuk, ki vagy, tudod, kik vagyunk. Ismerünk, szeretünk, tisztelünk. A többi, merde (szar). Egy puszi, jógatárs (miss you (hiányzol)!!!)” – írta Letícia, aki a sajtó információi szerint jó barátságban van a férfi feleségével is.
„Nagyon köszönöm nektek, a jövőben fokozottan óvatos leszek, egy nagyon nehéz országban élünk, tudatosabban fogok viselkedni” – jött a válasz. „Csatlakozom a chathez, de jobban szeretnék egy kicsit beszélgetni elektronikai közvetítés vagy telefon nélkül. Eszünk holnap? Ölelés” – kapcsolódott be a beszélgetésbe PF PT, aki a lap szerint VI. Fülöp király. A férfi erre azt válaszolta, hogy épp San Franciscóban van, majd megállapodtak abban, hogy ha visszatér, találkoznak. Erre állítólag egy hét múlva került sor.
A 48 éves vállalkozó Javier López Madrid iskolatársa volt a spanyol uralkodónak, barátságuk innen ered. A férfi tanácsadói tisztséget töltött be a Caja Madridban, amelynek pénzéből a vádhatóság szerint, 10 éven át összesen több mint tizenötmillió eurót költött el saját célra az ügy 66 vádlottja. López Madrid az ügy kirobbanása után több mint 34 ezer eurót visszafizetett a banknak. Az ügyész másfél évnyi börtönbüntetést kért rá.
A vádlottak között van Rodrigo Rato, az IMF egykori spanyol vezetője, volt gazdasági miniszter és kormányfő-helyettes, aki 2010-2013 között állt a ma Bankia néven működő egykori Caja Madrid élén.