2024. április 24., szerda

Az eső is a menekülteket űzi

Több mint 250 menekült hagyta el önként az idomeni határátkelőnél lévő tábort, miután a két napja szakadatlanul ömlő eső sártengerré változtatta a környéket. Zömében gyermekes családok indultak el busszal az Athén mellett található befogadótáborok felé.

Még mintegy 13 ezren reménykednek benne, hogy Macedónia megnyitja határát.
A sártengerré változott idomeni menekülttáborban emberek százai, köztük gyerekek szenvednek légúti megbetegedésben és hasmenésben – közölték a közeli Polükasztro kórházának orvosai. A hatóságok és a segélyszervezetek is arra buzdítják őket, hogy hagyjanak fel az értelmetlen várakozással, és távozzanak Idomeniből. Dimitrisz Ficasz védelmiminiszter-helyettes a hét elején jelezte: a tarthatatlan állapotok miatt kiüríthetik a tábort, de a helyi határőrség egyelőre nem kapott ilyen utasítást.
Eközben mintegy 1200 migráns érkezett a pireuszi kikötőbe, Kíosz szigetén pedig további 3000 regisztrált menedékkérő vár a továbbutazásra.
Egyébként Athén tegnap másodszor toloncolt vissza migránsokat Törökországba. Ezúttal 90, Pakisztánból, Marokkóból, Algériából és Tunéziából érkezetteket küldtek vissza. A hónap elején 267 bevándorlót toloncoltak ki, akik az égei-tengeri görög szigetekre érkeztek és nem kívánták menedékkérelmüket Görögországban benyújtani.
Görögországban rohamosan romlott a menekültügyi helyzet, miután a balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat. Emiatt mintegy 36 ezren rekedtek az országban.