2024. április 25., csütörtök

Rendkívüli helyzetet hirdetett a kormány

A folyók áradása következtében több mint ezer háztartás maradt áram nélkül

Mivel nem csillapodott tegnap az ország középső és nyugati régiójában reggel óta tartó heves esőzés, a kormány rendkívüli helyzetet rendelt el tegnap este Szerbia egész területén. Ez azt jelenti, hogy az állami erőket, a katonaságot és a rendőrséget a lakosság megsegítésére irányítják. Mivel szerdán nem esett az eső, az elárasztott területeken elkezdett visszahúzódni a víz, így több helyen megkezdhették az áradástól felhalmozódott iszap és sár eltakarítását a közutakról, illetve a házakból. Nem így a Paraćin községben található Ćepurin településen, ahol szerdán a Nyugati-Morava áradása okán megnőtt a Nagy-Morava vízállása is, és elárasztotta a Paraćin–Čepure–Raševica utat. Tegnap újra esett az ország egész területén, de ezúttal is a legtöbb csapadékot az árvíz sújtotta területeken mérték.

Az eső és az áradások eddig Közép- és Nyugat-Szerbiát érintették. A szociális központokban 24 órás ügyeletet vezettünk be (Ótos András felvétele)

Az eső és az áradások eddig Közép- és Nyugat-Szerbiát érintették. A szociális központokban 24 órás ügyeletet vezettünk be (Ótos András felvétele)

Az eső és az áradások eddig Közép- és Nyugat-Szerbiát érintették. A szociális központokban 24 órás ügyeletet vezettünk be. Elkészültek a tervek, hogy hová, melyik hegyre menekítsük az embereket a folyó-, illetve patakvölgyből, amennyiben arra szükség mutatkozik. Az áradás egyelőre csak a Száva bal partját fenyegeti, Vajdaságot még nem, de a Száva partján is hamarosan gondok alakulhatnak ki. Jelenleg belvízhelyzetről beszélhetünk csak. Egyharmad munkaidőben működnek a szivattyútelepek – tudtuk meg Csikós Lászlótól, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi minisztérium államtitkárától.

Tegnap a Morava vízgyűjtő területét, Paraćin és Ćuprija környékét, keleten a Mlava és Pek környékét veszélyeztette az áradás, valamint továbbra is a Nyugati-Morava vízgyűjtő területén azokat a településeket fenyegette, amelyeket már a napokban elárasztottak a folyók.

Ezek a pontok számunkra a legjelentősebbek, amennyire csak lehet, meg szeretnénk védeni őket – emelte ki Aleksandar Vučić kormányfő tegnap Lučaniban, amikor az árvíz sújtotta területre látogatott el.

Hozzátette, a károk enyhítésére az állam jelentős összegeket különít el, emellett 1,2 millió eurónyi európai uniós támogatásra is számítanak, amiből 700 ezer eurót háztartási gépek és bútorok megvásárlására fordítanak majd. A többi pénzt mezőgazdasági kártérítésre fordítják.

Az állam saját erejétől függően visel gondot a lakó- és melléképületekről. Az illetékes bizottságok már bejárták a terepet, hogy felmérjék a kárt – emelte ki Vučić. Hozzátette, további 30 millió eurót különít el az állam az állami költségvetésből a vízügyi objektumok felújítására, így a Bjelica, valamint a környékbeli akkumulációs tó felújítására is, amelyre az elmúlt 40 évben egy dinárt sem fordítottak.

Sok mindent tettünk már az áradások megfékezéséért, de úgy tűnik, nem eleget, újabb lépések megtételére van szükség, de nem tudunk Szerbia területén minden záporpatakot megfékezni. Most is az eget nézzük, és várjuk, mi lesz a Mlavával és a Pekkel – hangsúlyozta Vučić, aki kiemelte, hogy a Morava vízgyűjtő területén mindenhol gond van.

Fotó: Beta/Slobodan Miljević

Fotó: Beta/Slobodan Miljević

A kormányfő kihangsúlyozta, az akkumulációs tavak tisztítása több mint három hónapot vesz igénybe, ugyanis jelentős mennyiségű szemetet dobáltak ide éveken keresztül. Hozzátette, éppen a sok szemét felhalmozódása okozta az áradást Novi Pazarban. Kihangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy egy másik községben pedig az árvíz egy akkumulációs területen okozta a legnagyobb károkat, hiszen ott számos ház épült engedély nélkül.

Jugoslav Nikolić, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet igazgatója kiemelte, hogy a tegnapi eső megemeli majd mindegyik folyónk vízszintjét, a Kolubarán és a Száván várható jelentősebb emelkedés, azzal, hogy a Száva vízszintje az elkövetkező napokban folyamatosan növekszik majd.

A tegnapi belvízi helyzetjelentések szerint annak ellenére, hogy esett az eső, Valjevón nem alakultak ki nagyobb gondok, de mint azt a helyi válságstáb kiemelte, ennek ellenére az elkövetkező napokban is figyelemmel kell kísérni minden folyó és patak vízállását, így a Kolubara folyó vízállását is. A tegnapi hivatalos információk szerint a Stubo-Rovni gát egyelőre még szabályozza a Kolubara vízszintjét.

Trstenik önkormányzata válságstábjának tegnapi döntése alapján, miután március 8-a óta rendkívüli helyzet van érvényben az árvíz miatt, megerősítették a Nyugati-Morava védfalait. Így mindenek előtt a Zvezdan ivóvízforrás környékét védik, illetve azokat a védfalakat erősítették meg, amelyek megóvhatják a környékbeli falvakat az áradásoktól. Ebben az önkormányzatnak a katonaság segít, ugyanis a Nyugati-Morava már így is 8 falut elárasztott, illetve több száz hektár mezőgazdasági földterületen okozott károkat.

Ćuprijánál pedig a Nagy-Morava öntött ki, miután a víz szintje elérte a 291 centiméter magasságot, így ellepte a helyi strandot, illetve helyenként a szántóföldek egy részét is Jagodina irányában. Jagodinán 300 hektár mezőgazdasági földterületet öntött el a víz, illetve 360 gazdaságot.

Szerbiában a jelentős esőmennyiség miatt eddig 3 városban és 14 községben vezettek be rendkívüli intézkedéseket, így Čačkon, Novi Pazarban, Kraljevón, Arilján, Lučaniban, Topolán, Požegán, Bajina Baštán, Ivanjicán, Raškán, Ljigben és Račán, illetve Kosjerićen, Prijepoljen, Nova Varošban és Ćićevacon.

A belügyminisztérium adatai alapján 710 lakóházat árasztott el a víz és 171 személyt kellett kimenteni. Az árvíz miatt az ország egyes területein gondot okoz az áramellátás, több mint ezer háztartás maradt villanyáram nélkül, valamint gondot jelent az ivóvízhiány is, illetve egyes helyeken földcsuszamlások történtek. Több helyen még mindig szünetel a közlekedés, hiszen hidak omlottak össze, utak rongálódtak meg, jelentős mennyiségű sarat és iszapot hordott az áradás az utakra. Számos gazdaság esetében a haszonállatok kimentésére lenne szükség, valamint a vadállomány mentését is szükséges lesz megszervezni, amennyiben az áradások nem csillapodnak.