2024. április 20., szombat

Gyengült az euró

Az ECB 0,05 százalékról 0-ra csökkentette az irányadó banki alapkamatot – 20 milliárd euróval bővítik a pénznyomtatást

Hullámvasútra került az euró az Európai Központi Bank (ECB) kamatdöntő ülését követően. Az alapkamat és a negatív betéti kamat további csökkentésére, illetve a kötvényvásárlások emelésének hírére gyengült az euró, majd miután kiderült, hogy ez várhatóan nem fog folytatódni, erősödött.

Az euró kissé gyengült a döntés előtt, ami arra utalt, hogy a piaci szereplők gazdaságösztönző intézkedéseket várnak a banktól. A döntés nyomán aztán tovább veszített értékéből a közös európai valuta.

Az ECB monetáris tanácsa 0,05 százalékról 0-ra csökkentette alapkamatát, és mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra a kereskedelmi bankok betéteire adott kamatát, így a bankoknak többet kell fizetniük a jegybankban tárolt pénzük után. Cserébe új, hosszú távú, alacsony kamatozású hitelprogramot (LTRO) indítanak a bankoknak.

Az idén áprilistól 20 milliárd euróval, 80 milliárdra emelik az ECB havi kötvényvásárlásainak keretösszegét, más szóval, bővítik a pénznyomtatást. A bank a jövőben vásárol befektetésre ajánlott, euróban jegyzett vállalati kötvényeket is. A hírre az euró 1,09 dollár alá gyengült.

Az ECB döntései lehetővé teszik, hogy kihasználják a monetáris enyhítés egyes intézkedései közötti szinergiákat. Ez erősíti a gazdaságot, és támaszt ad az inflációnak, amely így visszatérhet a bank céljához, a kissé két százalék alatti szinthez – nyilatkozta Mario Draghi, az ECB elnöke.