2024. április 19., péntek

Gondolkodás és életmód

A növényi alapú étrend titkai

Hatalmas érdeklődés előzte meg az Eleki Életmódközpont munkatársainak ismeretterjesztő előadását Zentán: a Munkásegyetem alagsorának előadóterme zsúfolásig megtelt A növényi alapú étrend titkai című, Hogyan süssünk egészséges kenyérféléket, és mit kenjünk rá? alcímű, kóstolással és tornával egybekötött est előtt. A főzőköri programot a Vajdaságért Alapítvány szervezte.

Somogyi Lehel, a szervezet vezetője az est első felében nagy vonalakban felvázolta, hogyan képzelik el ők az egészséges életmódot, ezen belül is a helyes táplálkozást, mivel ennek népszerűsítése a fő céljuk. A Békés megyei Eleken havi rendszerességgel tartanak tíznapos, bentlakásos programokat, amelyeken el lehet sajátítani ezeket az ismereteket; betegség esetén pedig természetes alapú gyógyprogramokra is van lehetőség, két orvos is rendelkezésre áll a helyszínen. Emellett egészségnapokat és főzőköröket is tartanak, Magyarországon és a határon túl.

Úgy vélik: a gondolkodás és az életmód szorosan összefügg. Sokan nem is gondolnák, milyen messze ható következményei vannak az életmódnak, ezen belül is a táplálkozásnak az egészségünkre. Illetve a legtöbben úgy vélik, csupán a fizikai egészségünkre hat ki. Ha egészségesen táplálkozunk, eleget mozgunk, akkor elkerülhetjük a szívbetegségeket, csökkentjük a rák kockázatát, megelőzhetjük az ízületi problémákat. Ez, persze, mind igaz. De ezen túl az életmód kihat a gondolkodásra is. Márpedig az emberi lény minden méltósága és legfőbb értéke éppen a gondolkodásban rejlik. A görög gondolkodók, ugye, azt is megfogalmazták, hogy ép testben ép lélek. Amikor pedig a testünket romboljuk a helytelen életmóddal, az ki fog hatni a lelki életünkre, ezzel együtt a gondolkodásunkra is. Ez lehet tehát a legmagasabb rendű cél, ha valaki az egészséges életmóddal foglalkozik: a lélek egészségének fenntartása, tiszta és helyes gondolatok ébresztése.

Somogyi Lehel felsorolta az egészséges életmód nézetük szerinti nyolc alappillérét, ezek pedig a táplálkozás, napfény, levegő, víz, mozgás, pihenés, mértékletesség és lelki nyugalom (mely a hívőknél az Istenbe vetett bizalom). Ezekre épülnek világszerte a legjobb életmódprogramok. Ha bármelyik területen zavar van, betegségek jelenhetnek meg, de ha óvatosak vagyunk, és figyelünk az alapelvek mindegyikére, a betegségek megelőzhetőek.

Ami a táplálkozást illeti, láthattunk egy étrendpiramist, melynek alapja a vitaminokat és ásványi anyagokat adó élelmiszerek, a zöldségek és gyümölcsök, és mindjárt fölöttük – az est tulajdonképpeni témájául szolgáló, energiát adó ételek – a gabonafélék. Utánuk következtek a fehérjét adó hüvelyesek – a szervezet szigorúan száműzte étrendjéből a húsféléket és az összes állati eredetű élelmiszert –, végül pedig a (természetesen szintén növényi) zsírok, melyekből a legkevesebbre van szüksége a szervezetünknek. Energiát adó, szénhidrátban gazdag gabonafélékre tehát igen nagy mennyiségben van szükségünk; különösen, ha vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatunk, nagyon fontos erre odafigyelnünk.

Ami pedig a táplálkozás és a gondolkodás összefüggéseit illeti, régóta tudjuk, a táplálkozásnak számos olyan eleme van, amely megviselheti, gyengítheti az idegrendszert is, és tompíthatja a gondolkodást. Ilyenek a túl bőséges táplálékbevitel (különösen lefekvés előtt megterhelő, és ébredés után is érezteti a hatását), az étkezés utáni édességfogyasztás (mely nem kívánt erjedést okozhat a gyomorban), a tej, sajt és egyéb savasító élelmiszerek fogyasztása (a szervezet elsavasodása sok betegség alapja lehet), cukrozott tejtermékek, cukrászsütemények fogyasztása (a tej, a tojás és a cukor kombinációja az egyik legveszélyesebb a szervezetre nézve, nem kívánt erjedéshez vezet), a nassolás vagy az erős fűszerek használata (ami egyenes út az eltompult idegrendszerhez). Mindezek halmozásának hatására a tompultság és a türelmetlen, ideges magatartás fog váltakozni az életünkben.

Az est elméleti részét követően Somogyi Balogh Magdolna ragadta magához a szót és a liszteszsákot, és – kárhoztatva a Magyarországon legelterjedtebb, leginkább csak 3 H-nak (habkönnyű, hófehér és hosszan eltartható) nevezett kenyeret – igyekezett bevezetni az érdeklődőket az egészséges kenyérfélék és egyéb gabonatermékek (diós kenyér, dagasztás nélküli kenyér, pástétomok stb.) elkészítésének rejtelmeibe, a helyszínen bemutatva mindezt lépésről lépésre.

A Főzőkör következő állomása ugyanott lesz április 6-án, amikor is növényi alapú desszertek és édességek kerülnek majd terítékre.

További információ: www.elekieletmodkozpont.hu