2024. április 25., csütörtök

Bečejska „Toplana“ bi da greje od nemačkog kredita

O mogućnostima obnovljivih izvora energije, u Bečeju je pregovarala Razvojna Banka KfW

Predstavnici nemačke Razvojne Banke KfW su u okviru projekta i serije pregovora, pod nazivom DKTI koji se bavi razvojem obnovljivih izvora energije, juče posetili i Bečej. Tema razgovora lokalne samouprave i nemačke delegacije bila je korišćenje obnovljivih izvora energie, tačnije, korišćenje geotermičke energije i biomase za daljinsko grejanje.
Gradonačelnik Bečeja, Vuk Radojević, je novinarima rekao da je cilj lokalne samouprave bio da ubedi delegaciju Banke KfW-a da je Bečej odlučan u korišćenju obnovljive energije, a banka će voditi dodatne pregovore i sa ministarstvom energetike, koje mora da odobri projekat lokalne samouprave.

Direktor Javnog preduzeća „Toplana“ Dejan Vuković je podsetio da se javno preduzeće već od 2012. godine bavi mogućnošću korišćenja geotermičke energije za daljinsko grejanje. Plan izvodljivosti je izrađen u saradnji sa nemačkom firmom GTN, a plan je predstavljen i nemačkoj banci. Prema Vukoviću KfW je pokazao veliko interesovanje za finansiranje projekta, koji bi i pomogao pod veoma povoljnim uslovima.

- Naše ideje smo predstavili ministarstvu energetike i ministarstvu finansija. Mislim da smo na dobrom putu da Bečej bude prva opština u Srbiji koja za daljinsko grejanje koristi geotermičku energiju – dodao je direktor.

Gradonačelnik Bečeja Vuk Radojević je govorio i o teškom materijalnom stanju „Toplane“ koje traje godinama. Prema njegovim rečima, funiconisanje javnog preduzeća otežavaju dugovi nasleđeni iz 2012. godine i A.D. „Gas“ koji nastupa kao konkurent, ali bi prelazak na obnovljive izvore energije rešio taj problem. Radojević misli da KfW nudi veoma povoljnu finansijsku konstrukciju.

- Mislim da pod ovakvim uslovima vredi iskoristiti ova sredstva jer bi se na taj način mogao rešiti jedan od velikih problema opštine, a to je daljinsko grejanje. Naš krajnji cilj je da imamo sistem daljinskog grejanja koji je jeftiniji, a tako bi više građana moglo da pređe na ovu vrstu grejanja – kaže gradonačelnik.
Opština Bečej već više od dve godine učestvuje u projektu nemačke KfW Banke i nemačke firme GTN, koja je izradila plan izvodljivosti prema kojem bi se u daljinskom grejanju obnovljivi izvori energije mogli koristiti prema četiri modela. Lokalnu samoupravu zanima najšira mogućnost korišćenja getotermičke vode, sa kojom bi se, između ostalog, mogla proizvoditi i električna energija. Vrednost projekta se procenjuje na 3,5 miliona evra. Na susretu je bilo reči i o obnovi sistema daljinskog grejanja, a sa ovim projektom će lokalna samouprava isto konkurisati kod KfW Banke.