2024. április 24., szerda

Az orvos házhoz is megy

A Zentai Egészségházban néhány év alatt húsz százalékkal csökkent a dolgozók létszáma

Dr. Surján Gusztávval, a Zentai Egészségház igazgatójával a közszférában zajló leépítés kapcsán arról beszélgettünk, hogyan tudják ellátni a betegeket, mennyire elégedettek a páciensek a bejelentkezési listás rendszerrel, mikor lesz felnőtteket ellátó fogorvos az intézményben, és a kórházban dolgozó nőgyógyászok miért nem rendelnek a nőgyógyászati gondozóban.

Dr. Surján Gusztáv elmondta, hogy a Zentai Egészségházban jelenleg százan dolgoznak. Három évvel ezelőtt még 118-an voltak, de az elhalálozók és elvándorlók helyére nem vehetnek fel újakat.

– Az egészségügyben így zajlik a leépítés. A Zentai Egészségháznak a jelenlegi törvény értelmében legfeljebb 102 dolgozója lehet, de még ezen a számon belül is csak külön engedéllyel, hosszadalmas folyamat eredményeként alkalmazhatunk új munkaerőt a megüresedésre. Ez a létszám nagyon kicsi, ezért mindenki leterhelt, de igyekszünk ellátni a feladatunkat. Mentőorvosként a mentőszolgálatot hozom fel példának, ahol nincs elég autóvezetőnk, ezért a technikus végzi a sofőri munkát is, ráadásul egyetlen csapatunk van, ami azt jelenti, hogy ha, mondjuk, ki kell menni falura, akkor a városban nem marad mentős – mondta az igazgató.

A páciensek bejelentkezési listás fogadására kitérve azt mondta, ez egy jól működő rendszer, így ugyanis a betegeknek fél óránál többet nem kell várakozniuk.

Dr. Surján Gusztáv (Fotó:Horváth Agnes)

Dr. Surján Gusztáv (Fotó:Horváth Agnes)

– Megszűnt az, hogy egész délelőttöket az előcsarnokban várakozzanak, hiszen a páciensek előre megbeszélt időre érkeznek. Ez egyeseket bosszant, mert nem lehet csak úgy beugrani receptet íratni, de a receptíratás nem is sürgős dolog. A betegek követik, mikor fogy el a gyógyszerük, és azt megelőzően jönnek újabbat felíratni. A többség egyébként úgy gondolja, jó, hogy nem kell órákat várakozással tölteni. A sürgős eseteket természetesen ellátjuk. Sürgősnek számít pl. az is, ha valaki kórházi elbocsátóval jön kiíratni a gyógyszerét. Azt a gyógyszert a kórházból távozva valószínűleg még aznap be kell vennie, a kezelőorvosának tehát sürgősen ki kell írnia. Sokan nem tudják, de a választott orvos napi egy órában házi látogatást is végez. Előre megbeszélt időpontban a krónikus fekvőbetegeket látogatja meg, ha azok állapotában valamilyen változás történt, tehát a hirtelen belázasodott gyerekhez nem hívunk háziorvost – fogalmazott.

A fogorvosi rendelőre kitérve az igazgató hangsúlyozta, hogy rövidesen ismét lesz olyan fogorvos, aki a munkanélkülieket, a kismamákat és azokat az anyukákat kezeli, akiknek gyermeke még nem töltötte be első életévét.

– Két hónapja nincs felnőtteket kezelő fogorvosunk, habár a munkahelyi besorolás előirányoz egyet az egészségházunknak. A korábban alkalmazott orvos meghatározott időre szóló szerződése lejárt, és az, hogy engedélyt kapjunk újabb pályázat kiírására, ilyen hosszú folyamat. A héten azonban kiírjuk a pályázatot, tehát rövidesen ismét lesz fogorvos, akit határozatlan időre alkalmazhatunk. Ő ugyancsak nem kezelheti sem a nyugdíjasokat, sem a dolgozókat, csak a fentebb említett kategóriákat. Ez nem rajtunk múlik, ez rendelet, amit kötelesek vagyunk betartani. A gyermekek fogorvosi ellátása folyamatos, a fogszabályzást is végzi a szakorvos – hallottuk.

A nőgyógyászati gondozóban hosszú idő után változások történtek, január vége óta egyetlen orvos látja el a pácienseket.

– A kórház és az egészségház közötti nem hivatalos megállapodásként a nőgyógyászati gondozóban mindennap rendelt egy kórházi nőgyógyász. Ez azonban nem működhetett így tovább, csak azt vártuk, hogy dr. Palotás Gábor befejezze a szakosítást. Ez megtörtént, így január vége óta ő az egyetlen orvos a nőgyógyászati gondozóban. Hétfőn és szerdán délután, a többi munkanapon délelőtt rendel. Ott is előre be kell jelentkezni. Azt is tudjuk, hogy ott eddig nem volt ultrahanggép, tehát a pácienseket ultrahangos vizsgálatra a kórházba utalták. Hamarosan ez is megoldódik, ugyanis az egészségház a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pályázatán egy modern ultrahanggép megvásárlására nyert pénzt. Az opcionálisan 4D-technikával is működő gép rövidesen megérkezik a zentai nőgyógyászati gondozóba – foglalta össze az igazgató.