2024. április 25., csütörtök

Horgászunk és védünk

A Jezero – Tó Környezetvédő Horgászegyesület tevékenységéről
A múlt héten megakadályozott lopás alkalmával több busát is találtak (Fotó:Benedek Miklós)

A múlt héten megakadályozott lopás alkalmával több busát is találtak (Fotó:Benedek Miklós)

A Jezero – Tó Horgászegyesület több évtizeden keresztül aktívan működött Topolyán, de a szervezetet, amelynek számos tagja volt, nemcsak a községből, hanem más településekről is, nem regisztrálták újra, amikor azt meg kellett volna tenni, így megszűnt. Ezt követően 2012-ben a horgászok egy csoportja önkéntes alapon úgy döntött, hogy valamit tenniük kell a Topolyai-tó megóvása érdekében, és 2013 közepén újraélesztették a szervezetet, azzal, hogy ezt követően Jezero – Tó Környezetvédő Horgászegyesület néven kezdett el működni, ezzel is utalva arra, hogy a horgászok nem egyszerűen kifogják a halakat, hanem az is céljuk, hogy megóvják környezetüket, annak állat- és növényvilágát. A nagy érdeklődés miatt hamarosan megalakult az egyesület kishegyesi és Szabadka községi helyi szervezete is. A szervezet azóta is aktívan működik, és jelenleg mintegy háromszáz regisztrált tagja van. Az egyesület tevékenységéről és a tó körüli aktualitásokról beszélgettünk Đorđija Zvicerrel, az egyesület igazgatóbizottságának elnökével.

– Ami a tó védetté nyilvánítását illeti, tudni kell, hogy a jövőbeli természetvédelmi park harmadik szintű, tehát lokális védettséget élvez majd, és ez az eddigieknél jóval erősebb felügyeletet és ellenőrzést jelent, és reméljük, hogy ennek a formális része lezárul az elkövetkező egy-két hónapban. A község akkor fogja megnevezni a kezelőt, amely lehet, hogy valamelyik közvállalat lesz, de az is megtörténhet, hogy egy újat hoznak létre e célból. A mi feladatunk a kezelőtől függ, és ő dönti el, hogy milyen segítséget kér tőlünk. Mi most is folyamatosan járjuk a terepet a helyi közösség által alkalmazott két emberrel, hogy nincs-e hal- vagy falopás, tűzgyújtás, anélkül hogy bárki ezért fizetne nekünk. Március másodikán, szerdán a kora esti órákban egy körülbelül ötszáz méteres hálót találtunk a tóban. Nagyon ravaszul úgy helyezték el, hogy kívülről észre sem lehetett venni, hanem a csónakból leeresztett horog akadt bele. Tagjaink ki akarták húzni, de nem tudták, segítséget kellett hívniuk. Érdekes, hogy nem sok hal volt benne, ami azt jelenti, hogy nemrég helyezték ki. Feltételezzük, hogy hétfőn rakhatták le, akkor ugyanis nagy eső volt, és autólámpák fényét láttuk a parton. Néhány nagyobb busa, olyan húsz kilogramm körüli volt beleakadva, és egy csuka. A hálót kihúztuk, így sikerült megakadályoznunk a lopást. Már több tíz ilyen akciónk volt az utóbbi időben, a lefoglalt hálókat őrizzük, és tervezzük, hogy egy nyilvános akció keretén belül elégetjük őket. Ezek a hálók is azt bizonyítják, hogy mennyire támadják a tavat, és még mindig vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy bármit megtehetnek, de úgy gondolom, hogy egyre kevesebb ilyen van, mert az emberek megértették, hogy azok az idők elmúltak. Amennyiben természetvédelmi területté nyilvánítják a tavat és környékét, mindezek a tevékenységek nem szabálysértések lesznek, mint az eddigiekben, hanem bűncselekménynek számítanak majd, és ez nagyobb büntetéseket von maga után.

Đorđija Zvicer (Fotó:Benedek Miklós)

Đorđija Zvicer (Fotó:Benedek Miklós)

Zvicertől azt is megtudtuk, hogy jelenleg két faj esetében horgásztilalom van érvényben. A törvény értelmében február elseje és március harmincegyedike között nem halászható a csuka, március elsejétől május elsejéig pedig a süllő élvez védelmet.

Az egyesület a korábbi években foglalkozott az egész országra érvényes egységes horgászengedélyek kiadásával is. Ennek ára már egy ideje 6000 dinár, és az év elején már elkezdik árusítani, az idén azonban a vizek kezelőire vonatkozó pályázatok miatt még nem indult meg az árusításuk, de minden bizonnyal rövid időn belül elkezdődik. A Topolyai-tó esetében pillanatnyilag nincs szükség semmiféle engedélyre, viszont a védetté nyilvánítás után erre a tóra különleges engedélyt adnak ki, amely csak erre lesz érvényes, és az ára minden valószínűség szerint 4000 dinárba fog kerülni.