2024. április 20., szombat

Balog Zoltán: Tanulunk a Nyugaton elkövetett hibákból

Tanulunk a Nyugaton elkövetett hibákból címmel közölt írást a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap szerdán Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével.

A tárcavezető úgy vélte, a menekültválság alapvető különbségeket hozott felszínre az EU keleti és nyugati tagállamai között, és kiemelte: „ha ez így megy tovább, akkor ellenkező irányba fejlődünk”. Az embereket Magyarországon és más kelet-európai uniós tagállamokban nem annyira a határokon készült képek nyugtalanítják, hanem mindaz, amit látnak a nyugat-európai társadalmakban, amelyekben nehezen megy az együttélés a bevándorlók második és harmadik nemzedékével. „Ezt meg akarjuk spórolni magunknak” – mondta Balog Zoltán.

A kelet-európaiakból nem hiányzik a tolerancia, de „tanulunk a Nyugaton elkövetett hibákból” – tette hozzá. A társadalom kulturális identitását a belátható jövőben meg kell őrizni, „akkor is, ha Magyarország tartósan talán nem tudja kivonni magát a változások alól” – mondta.

A miniszter kifejtette, hogy a kelet-európaiak a kommunizmus tapasztalatára adott reakcióként „nagyon érzékenyek az identitás és a nemzeti szuverenitás kérdéseiben”, és nemcsak a migránsokhoz fűződő viszonyban mutatkoznak meg Kelet és Nyugat között különbségek, amelyeket „húsz éve a szabadság eufóriájában” egyik oldalon sem vettek észre, hanem „mi sem láttuk elég pontosan, hogy mi a társadalmi valóság a Nyugaton”.