2024. március 28., csütörtök

Ma újabb esőzésektől tartanak

Vajdaság területén rendes és rendkívüli árvízvédelmi intézkedéseket foganatosítanak

Az árvíz sújtotta területeken nyugodtabbá vált a helyzet, de újabb esőzésekre számítanak, ezért a katasztrófavédelmi szakemberek készenlétben állnak. A visszahúzódó víz nagyobb mennyiségű földet és iszapot hagy maga után az utakon.

Grdica (Beta/AP/Darko Vojinović)

Grdica (Beta/AP/Darko Vojinović)

A hétvégén esett jelentős mennyiségű eső miatt a kormány 3 városban és 13 községben rendkívüli helyzetet jelentett be. A folyók áradása miatt 170 embert kellett kimenteni, és 710 lakóházat öntött el a víz. A helyszínen a belügyminisztérium munkatársai: a katasztrófavédelmi osztály, a tűzoltóegységek, a csendőrség és a katonaság is részt vett a terep megtisztításában. A Kolubara védelmét már tegnap megkezdték.
– Az orosz meteorológusok csütörtökre és péntekre nagy mennyiségű esőt helyeztek kilátásba Albániában, Montenegróban és Nyugat-Szerbiában, ellentétben hazai meteorológusainkkal, akik úgy ítélték meg, hogy megközelítőleg 20 milliméter eső fog esni 12 óra alatt. Az elmúlt napokban is 40 milliméter esőt jeleztek, de 80 esett – hívta fel a figyelmet Csikós László, a foglakoztatási és szociális védelmi minisztérium államtitkára.
Predrag Marić, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának vezetője is a két meteorológiai előrejelzés közötti különbséget hangsúlyozta ki. Mint kiemelte, bár nem egyezik a hazai és az orosz időjárásjelentés, a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni, hiszen mindent meg szeretnének tenni azért, hogy megvédjék a lakosságot. Marić elmondta, hogy megalakult a kormány operatív válságstábja, melynek tagjai figyelemmel kísérik a terepen az állapotokat. Növelték a terepen jelenlevő rendőrök, katonák és a katasztrófavédelmi egységek számát, hogy minden esetben hatékonyan tudjanak beavatkozni. Mint rámutatott, várhatóan a tavasz végéig a készenléti csapatoknak követniük kell majd a terepen uralkodó állapotokat.
Az utászok takarítják el az utakról az iszapot és a sarat, illetve a köveket, hogy járhatóvá tegyék, de a rendkívüli esőzések miatt a lejtők veszélyt jelenthetnek. Takarítják az ibari autópályát, ugyanakkor még járhatatlan a Vitanovac–Uljarevo–Velika Drenova–Jasika–Varvarin– Obrež útszakasz, a Sjenica–Raždaginja–Bućevo–Karakujića Bunari–Suvi Do – Leskova–Tutin közötti út, illetve az Uljarevo–Vrnjci–Novo Selo–Goč–Granica PZP Kruševac–Novi Pazar útszakasz.
Csikós László lapunknak elmondta, a becsült kár eddig kisebb, mint 2014-ben volt, de így is a becslések szerint eléri a 3 millió eurót.
– Az elmúlt években nagyon sok patak medre szabályozva lett, nagyon sok patakban műtárgyakat, bukókat építettek és tározó készleteket, hogy azt szabályozni lehessen. Ellenben a patak kibetonozott medrén túlfolyt a víz. Most hirtelenségében rövid idő alatt annyi eső zúdult le, mint 22 hónappal ezelőtt 2 nap alatt. Ráadásul Kraljevo község területén egy kis településen engedély nélkül épültek házak olyan akkumulációs területen, ahol az ott levő folyócska árterülete van. Itt hozzávetőlegesen 500 ház épült fel engedély nélkül. Ezek a házak a leginkább veszélyeztetettek – mondta.
A Nyugati-Morava elöntötte Trsteniket is, ahol most a helyi válságstáb döntése szerint védelmi sáncokat emelnek majd, hogy megvédjék a helyi vízgyárat. Két évvel ezelőtt az árvíz elöntötte a Zvezdan ivóvízforrást, később azt sikerült felújítani, ám az áradást ezúttal meg szeretnék előzni.
Csikós Lászlótól megtudtuk, hogy ma elkezdték a Kolubara környékén a homokzsákokkal való védekezést, mintegy felkészülve arra, hogy ne törjön be a víz a széntermelésbe, illetve hogy megvédjék a Kolubara közelében található trafóállomást.
A Szerbiai Villanygazdaság közleményéből pedig az derül ki, hogy ők is elkezdték a Đerdap Vízerőmű körüli eljárásokat. Mint mondták, február óta folyamatosan csökkentik a Duna vízállását, hogy fenntarthassák a vízerőmű normális működését. Reagálva a tartományi kormány kérésére, hogy legalább 30 centiméterrel csökkentsék a Đerdapnál a vízállást, hogy megelőzzék ezzel a tartomány területén esedékes áradásokat, a Szerbiai Villanygazdaság kiemelte, ők a nemzetközi megállapodásnak megfelelően cselekednek, vagyis a munkájuk a vízerőmű hatékonyságát szolgálja és az elektromos áram termelését, nem pedig a profitszerzést, mint arra a tartományi kormány rámutat, hogy ilyen helyzetben a villanygazdaságnak nem a profitot kell előtérbe helyeznie, hanem a polgárok vagyonának megőrzését az áradásoktól.
Vajdaságban még nincs áradásveszély, de a szakemberek szerint, mivel az esőzések rendkívül gyors változásokat hozhatnak a folyók vízállásában, az elkövetkező napokban a tartomány területén is megáradhatnak a folyók, ennek okán a tartományi vezetés is megkezdte a védelmi intézkedéseket.
Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke tegnap ellátogatott az újvidéki védősáncok munkálataihoz. Nemcsak Újvidéken folynak munkálatok, hanem embereket és gépeket helyeztek készenlétbe azokon a területeken, amelyeket veszélyeztethetnek az áradások.
Bojan Pajtić elmondta, hogy Szerbia területén Vajdaság rendelkezik a legkorszerűbb árvízvédelmi rendszerrel. Mint kiemelte, jelentős összegeket fektettek a víziparba, így 3,5 milliárd dinárból 150 kilométer töltést újítottak fel, illetve építettek ki. Kihangsúlyozta, az árvíz okozta károk mindig sokkal nagyobbak, mint amennyibe az árvízvédelem kerülhet. Pajtić elmondta, a tartomány készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a szerbiai áradásokban bajba jutott embereknek.
A tegnapi tartományi kormányülésen született döntések alapján hatályba helyezték a rendes árvízvédelmi intézkedéseket a Száva 120 kilométer hosszú vajdasági szakaszán, illetve a Duna 52 kilométeres szakaszán Pancsováig és Keveváráig, valamint a verseci gátnál rendkívüli védelmi intézkedések tapasztalhatók.