2024. április 19., péntek

Uskoro će se završiti čišćenje mulja

U poslednje vreme sve više razgovaramo o našim vodama u Bačkoj Topoli, prvenstveno o rečici Krivaji i o jezeru, a pored loših vesti imamo sve više dobrih. U januaru smo preneli vest da je u Bačkoj Topoli, kod ulice Heroj Pinki, počelo čišćenje korita Krivaje.

O trenutnom stanju smo razgovarali sa direktorom Vodoprivrednog preduzeća „DTD-Krivaja", Imreom Hallgatoom.

- Čišćenje korita rečice je bilo i u prošlogodišnjim i u ovogodišnjim planovima. Zapravo, radi se o deonioci između pešačkog mosta kod Nušićeve pa severno, do kraja grada. Posebne teškoće stvara to što se obali može prići samo preko bašta, a te su površine u privatnoj svojini. U bašte moramo ući sa teškim mašinama, a obavezu odštete za eventualno nastalu štetu je na sebe preuzela lokalna samouprava, dok posao ipak moramo mi odraditi.

- Moramo naglasiti i to da građani i vlasnici parcela, preko kojih prilazimo rečici, nemaju neke posebne obaveze, sem da odobre da mašine pređu preko njihovih zemljišta. Radovi na čišćenju korita Krivaje od mulja su od početka u januaru dva puta prekinuti, zbog toga što nije bio osiguran pristup mašina obali. Do sada smo završili sa polovinom radova što se tiče čišćenja, a naravno, nakon sušenja mulja preostaje još samo njegovo odnošenje i poravnanje površine. Devedeset posto potrebnih radova, kao što je vađenje žbunja i drveća, su obavili naši ljudi. Deo korita predviđen za čišćenje je dug oko 1,1 kilometara. Na otvorenom prostoru, u ataru, bismo brzo završili ovaj posao, ali je unutar grada prilično otežano kretanje mašina – izjavio je Imre Halgato.

Direktor je dodao da su mašine korišćene prilikom čišćenja i odvoženja mulja u vlasništvu Vodoprivrednog preduzeća, a da radove dotira pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine", dok manji deo radova, koji se tiču odvoženja mulja, finansira lokalna samouprava.

Saznali smo i da je nivo vode u jezerima naše opštine, od decembra, svugde visok, a da su korita, izuzev Svetićevskog jezera, svuda puna. Trenutno je jezero u Bačkoj Topoli privremeno zatvoreno, kako bi se čišćenje Krivaje moglo uraditi što lakše, i zbog toga je nivo vode neobično visok, ali će se, nakon završetka radova, vratiti na odgovarajući nivo. Ukoliko radovi budu tekli nesmetano završiće se za oko nedelju dana.