2024. március 28., csütörtök
PREČIŠĆIVAČ VODE U ZRENJANINU

Garancija već postoji

Najnoviji rok za izgradnju prečišćivača vode u Zrenjaninu je prošao krajem prošle godine, a radovi nisu ni započeti. Prema najnovijem obećanju, voda će u zrenjaninskom vodovodu biti očišćena od arsena počevši od juna 2016. godine.

Na poslednjoj sednici skupštine opštine, održanoj u sadašnjem sastavu, nije bilo reči o novim rokovima u vezi davno očekivane investicije. Tema je dotaknuta tek toliko što je lokalni parlament odobrio da Gradski vodovod dobije garancije da će redovno plaćati investitoru troškove čišćenja vode.

Kao što se čulo u obrazloženju, Gradski vodovod kao javno preduzeće, čiji je osnivač grad, je u obavezi da prikaže garancije da će plaćati investitoru usluge čišćenja vode, na osnovu sklopljenog ugovora. Garancije će dati republička agencija za osiguranje i finansiranje izvođenja radova, uz odobrenje vlade. S obzirom da smo pred izborima, može se desiti da će ovako složen proces još više prolongirati izgradnju i puštanje u pogon prečišćivača vode u Zrenjaninu.

Na gradilištu se inače ni dalje ne dešava ništa još od postavljanja kamena-temeljca u oktobru prošle godine. U lokalnoj samoupravi su, međutim, potvrdili da je i dalje na snazi ugovor koji je sklopljen sa izvođačem radova, italijanskom grupom „Zilio", a da će se ugovor i ostvariti.

U Zrenjaninu je pre dvanaest godina zabranjeno korišćenje vode iz vodovoda zbog visoke koncentracije arsena. Lokalna samouprava je 2012. godine potpisala sporazum sa nemačkom grupom „Wassertechnik" o izgradnji fabrike vode, ali je ugovor nakon promene vlasti raskinut. Nova vladajuća postavka je u februaru 2015. godine potpisala ugovor sa italijanskom grupom „Zilio" po kojem se Italijani nisu obavezali za izgradnju fabrike vode, već da će sa svojim uređajem za prečišćavanje vode osigurati zdravu vodu bez arsena. Prema njihovom obećanju uređaj će biti donet iz Italije u Zrenjanin. Prilikom sklapanja sporazuma obećano je da će najkasnije do 12. oktobra 2015. godine biti osigurana zdrava pitka voda.

21. oktobra, svečanim postavljanjem kamena-temeljca započeta je izgradnja uređaja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu. Ali na parceli, koja se nalazi na putu za Mihajlovo, od tada nema nikakvih radnih mašina.