2024. április 24., szerda

A gőg áldozata

Amikor Marija Sarapova vasárnap bejelentette, hogy hétfőn fontos kérdés kapcsán sajtótájékoztatót tart, ugyanúgy, mint sokan mások, arra gondoltam, betegség vagy krónikus sérülés miatt befejezi pályafutását, esetleg anyai örömök elé néz. Nagy meglepetést keltett, hogy kertelés nélkül kimondta, lebukott a doppingvizsgálaton. Nem a dopping miatt lepődtem meg, hanem mert ilyen esetekben, mielőtt a doppingügynökség (WADA) hivatalosan közölte volna a tényeket, sportoló még nem tartott sajtóértekezletet. Maga a dopping nem meglepő, hisz egészen biztos, hogy a sportolók jó része él vele, amit abból a néhány évvel ezelőtti névtelen körkérdésből is tudunk, amikor a megkérdezettek túlnyomó többsége azt vallotta, hogy az olimpiai aranyéremért, ha esélyt látna arra, hogy nem bukik le, az egészségre káros következmények ellenére, gondolkozás nélkül nyúlna a tiltott szerekhez.

Sarapova az általa mildronatenek ismert, másutt meldonium néven futó szert használta saját bevallása szerint 2006 óta, amikor nála magnéziumhiányt és szívműködési zavart, valamint a cukorbetegségre való hajlamot állapítottak meg. A minderre hatásos gyógyszert orosz háziorvosa írta ki.

A mildronate Lettországban kifejlesztett gyógyszer, amelyet Európán kívül például Ausztráliában is kapni, az USA-ban viszont, az ottani hasonló készítmények védelme miatt, tilos a forgalmazása. A WADA tavaly vizsgálta ki, megállapította róla, hogy sportolók esetében teljesítményfokozó, ezért január 1-jétől a tiltott szerek listájára tette. Nem ritka a használata, feltételezett ugyanis, hogy minden 40. sportoló él vele, és a doppingmintákban kétszer gyakrabban fordul elő, mint bármelyik más medikamentum, s az elmúlt hetekben többen is lebuktak vele.

Ebből adódik, hogy a sportolók és az orvosok is jól tudták a hatását, és azért ajánlották, mert korábban nem volt tiltott szer. Nehezen érthető, hogy Sarapova miért éppen Oroszországban szerezte be, s minden bizonnyal tudhatott a hatásáról. Bevallotta, hogy a WADA őt is értesítette, ám azt az e-mailt decemberben nem olvasta el (?!).

Az ötszörös GS-bajnok teniszező elismerte bűnösségét, nem kérte az ellenőrző B-mintát, és reméli, hogy tévedése miatt nem szabnak ki rá súlyos büntetést. A sajtóértekezleten azért nem hagyhatta ki a gőgöt, hisz megjegyezte, hogy pályafutása befejezését nem egy belvárosi szálloda ronda szőnyegén jelentette volna be. Esetében bizarr tény az is, hogy már tíz éve ismeri a cukorbetegség első jeleit, viszont pénzét mégis az édességiparban fiaztatja.

Nehéz megjósolni, hogy Sarapovára milyen büntetés vár. A legtöbben egy és négy év közötti eltiltást várnak, ami utóbbi esetben a pályafutás végét is jelentené. Egy biztos, Marijára nehéz idők várnak. A tenisznek semmi szüksége sem volt a januári fogadási gyanúsítások után még egy nagy botrányra, a világ legjobban kereső sportolónőjének pedig alighanem több szponzora is hátat fordít. A Nike és a TAG Heuer ezt már meg is tette, a Porsche pedig bizonytalan ideig felfüggesztette a vele való együttműködést.