2024. április 20., szombat

Zombori versenyző a párizsi félmaratonon

Az elmúlt vasárnap, március hatodikán a zombori Lazar Rišar, a Somaraton Atlétikai-rekreatív Klub tagja lefutotta a hagyományos párizsi félmaraton távját, 21,097 kilométert.

Lazar Rišar azzal írta be magát Zombor sporttörténetébe, hogy néhány éve a városban rendezett félmaratoni futóverseny körül bóklászva beállt a futók közé, szakadt edzőcipőben, minden fölkészülés nélkül tartotta az iramot az edzett atlétákkal, és célba ért. Ekkor nevezték el zombori Forrest Gumpnak. A fiú akkor is, most is lehetetlen körülmények közt élt, szállása se volt, egy ideig egyházi épületben nyert elhelyezést. Mostani párizsi útját, ott tartózkodását és a versenyen való részvételét a verseny szerbiai résztvevői segítették.

A hagyományos futóversenyen 37 480-an indultak, 37 108-an értek célba. Lazar a férfiak mezőnyében 17 577. lett. Lazar a 9950-es rajtszámmal indult, és elmondása szerint a versenyzők hatalmas tömege miatt nem futhatott kellő gyorsasággal. Ennek ellenére a versenyen való részvételt igazoló érmet kapott.

A Somaraton és a kúlai Hajduk Atlétikai Klub március 12-én, 15 órától humanitárius futóversenyt tart Rišar javára a zombori lóversenypályán. A nevezési díj 500 dinár. A bevételt egyéb források mellett a fiatal atléta állandó lakhelyének megteremtésére fordítják.