2024. március 28., csütörtök

Hamarosan befejeződhet az iszaptalanítás

Az utóbbi időben egyre többet beszélünk a vizeinkről, Topolyán elsősorban a Krivaja patakról és a tóról, és a rossz hírek mellett egyre több jó hírről számolhatunk be. Januárban arról adtunk hírt, hogy Topolyán a Hős Pinki utcai szakasznál megkezdődött a Krivaja medrének iszaptalanítása. A jelenlegi állapotokról Hallgató Imrével, a DTD-Krivaja Vízgazdálkodási Vállalat igazgatójával beszélgettünk.

A patak medrének megtisztítása a tavalyi és az idei tervekben is szerepelt. Lényegében a Nušić utcai gyaloghídtól északi irányba a város pereméig tartó szakaszról van szó. Ami külön nehézséget jelent, hogy a part megközelítése a kerteken keresztül történik, a terület magántulajdonban van. A kertekbe a nehéz gépekkel be kell jutnunk, és az esetleges károk megtérítését az önkormányzat vállalta magára, az elvégzendő munka pedig miránk hárul.

A nagyméretű gépekkel nehéz a part megközelítése (Fotó:Benedek Miklós)

A nagyméretű gépekkel nehéz a part megközelítése (Fotó:Benedek Miklós)

Ki kell hangsúlyozni azt is, hogy a lakosoknak, és az érintett parcellák tulajdonosainak különösebb feladatuk nincs, kivéve, hogy jóváhagyják, hogy a gépek átmenjenek a területükön. A Krivaja medrének iszaptalanítási munkálatai a januári kezdetektől kétszer megszakadtak, mivel a gépek partra jutása nem volt biztosítva. Eddig a munkának körülbelül a felét végeztük el, ami a kotrást illeti, persze hátramarad az iszap megszáradása után annak elszállítása, illetve a talajon való elegyengetése. Az eddigiek során szükséges különböző munkálatoknak (úgymint a cserjék, fák kiszedése) több mint kilencven százalékát a mi embereink végezték el. A kotrásra előirányzott szakasz körülbelül 1,1 kilométer. Nyílt területen, határban ezzel gyorsan lehetne végezni, viszont városon belül nehéz a gépekkel való mozgás – nyilatkozta Hallgató Imre. Hozzátette, a kotrás és az elszállítás során használt gépek mind a Vízgazdálkodási Vállalat tulajdonában vannak, és a munkálatokat a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság és a Vajdaság Vizei Vízgazdálkodási Vállalat támogatja, míg a munkálatok egy kisebb részét, ami az iszap elszállítását illeti, a helyi önkormányzat pénzeli.

Azt is megtudtuk, hogy községünk tavainak vízszintje december óta mindenhol magas, a medrek a Szvetityevói tavat kivéve mindenhol tele vannak. Pillanatnyilag a Topolyai-tavat ideiglenesen lezárták, hogy a Krivaja iszaptalanítását minél könnyebben tudják elvégezni, ezért a víz szintje szokatlanul magas, de a kotrás befejeztével visszaállítják a megfelelő szintre. Amennyiben zökkenőmentesen haladnak a munkálatok, megközelítőleg egy hét elegendő azok befejezéséhez.