2024. április 24., szerda

Nagykoncert Erikért

A súlyosan beteg óbecsei fiú gyógykezelésére gyűjtenek a szervezők

Az óbecsei Kalmár Erik és édesanyja nemrégiben tért haza arról a kéthetes szlovákiai rehabilitációról, amelyen a többi között olvasóink adományainak köszönhetően vehettek részt. Kalmár Valéria, Erik édesanyja boldogan számolt be arról, hogy az ott kapott terápia milyen sokat segített a cerebrális paralízissel világra jött Erik állapotán.

– Naponta hét különböző terápiás kezelést kapott, és nagyjából öt órán át foglalkoztak Erikkel. Egy hét múlva nem ismertem rá: a fájdalmak nem szűntek meg teljesen, de csökkentek, Erik könnyebben mozgott, fel tudtam őt öltöztetni, és könnyebben tornázott. Nekünk az is nagy öröm, hogy egy kilót sikerült híznia, és jobb lett a kedve, többet nevet, mint korábban – meséli az édesanya.

A 13 éves Eriknek deformált a gerince, se beszélni, se testhelyzetet felvenni egyedül nem tud. Mindennap görcsök, erős fájdalmak gyötrik. A család szerint ezen segített sokat a kéthetes szlovákiai rehabilitáció. Erik nővére, Izabella szerint Szerbiában szinte lemondtak Erikről az orvosok.

– Újvidéken például nem is említették, hogy az öcsémnek szüksége lenne izomerősítő, csonterősítő és agyserkentő gyógyszerekre – ezt Szlovákiában tudtuk meg. Ha mi magunk nem járunk utána, ők a gyógyfűző viselését sem ajánlják fel – mondja Izabella.

Az édesanya szerint a fiú izomlazítóból is fele annyit kap, mint amennyit az állapota indokol, a helyettesítő gyógyszer viszont megviseli a szervezetét. Valéria elmondása szerint az izomlazító injekció hatása csupán három hónapig tart, és ők évente csak kétszer kapnak Újvidéken ilyen injekciót – nélküle viszont Eriknek állandó fájdalmai vannak, se aludni, se enni nem tud rendesen.

Eriknek most új gyógyszerekre és további kezelésekre van szüksége. Három hónap múlva visszavárják őt Szlovákiába, de az ottani szakorvos és a család is a legtöbb javulást az őssejtterápiától reméli. Mindez nagyon sok pénzbe kerül, ezért Kalmárék továbbra is az emberek támogatásában bíznak. Ügyüket felkarolta az óbecsei Maslačak civil szervezet is, amely Erik javára április elsején egy nagy koncertet szervez, amelyen fellép Neša a Galijából, Gale a Kerberből, Najda a Generacija 5-ből, az óbecsei Fingerbeng, a törökkanizsai Rokstarza és a belgrádi Kraljevski Apartman együttes. A koncert 21 órakor kezdődik a sportközpontban, és a bevételt Erik gyógyulására szánják a szervezők. A belépőjegy 500 dinár lesz.