2024. március 28., csütörtök

Várhatóan meghosszabbítják az orosz, illetve oroszbarát személyek elleni uniós szankciókat

Várhatóan meghosszabbítják az ukrajnai válság miatt orosz és oroszbarát ukrán személyek ellen elrendelt európai uniós szankciókat az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán - közölték nevük elhallgatását kérő illetékesek. 
Arról számoltak be, hogy a tárcavezetők hat hónappal kiterjesztik a beutazási korlátozást és vagyonbefagyasztást magukban foglaló büntetőintézkedéseket 146 természetes és 37 jogi személy ellen.
A legutóbbi alkalommal szeptemberben meghosszabbított szankciós listán szerepelt többek közt Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, valamint két védelmi miniszterhelyettes, Arkadij Bakhin és Anatolij Antonov is.
A friss névsort várhatóan szombaton hozzák nyilvánosságra.
Nem ebbe a szankciócsoportba tartozik az Oroszországgal szemben érvényesített, egyes szektorokra célzott gazdasági korlátozó intézkedések sora, amelyeknek a hatályát már decemberben meghosszabbították. Ezen intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, egyébként kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.
Kijev és a nyugati hatalmak hosszú ideje azzal vádolják Moszkvát, hogy a Krím félsziget annektálását követően katonákat vezényelt Kelet-Ukrajna területére, az orosz kormány azonban ezt tagadja.
Az ukrán konfliktus a sajtóban megjelent becslések szerint 2014 áprilisa óta több mint kilencezer halálos áldozatot követelt.