2024. március 28., csütörtök

Amerikai szárazföldi bevetés Szomáliában

Terroristákat öltek meg

Szárazföldi akciót hajtottak végre szerdán az al-Shabaab szélsőséges iszlamista csoport ellen amerikai különleges egységek Szomáliában, és a terrorszervezet több mint tíz tagjával végeztek - számoltak be szomáliai források.

Név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők megerősítették a rajtaütés tényét. Kiemelték a szomáliai katonák segítségét, nem nyilatkoztak azonban a halálos áldozatok számáról.

A szomáliai hírszerzés munkatársa az AP amerikai hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az akció célja az al-Shabaab egyik magas rangú tagjának kézre kerítése volt a dél-szomáliai Awdhegle városában. A katonák a terrorcsoport ellenőrizte várostól néhány kilométerre kiugrottak az őket szállító helikopterekből, majd a helyszín megközelítése után heves tűzharcba kerültek a szélsőségesekkel, és végeztek a célszeméllyel.

Sejk Abdiaszisz Abu Muszab, az al-Shabaab szóvivője a terrorcsoport online rádiójának úgy nyilatkozott, hogy a külföldi erők két helikoptert vetettek be, és az al-Shabaab egy tagja vesztette életét.

Ezzel párhuzamosan autóba rejtett pokolgép robbant a fővárosban, Mogadishuban, a rendőrakadémia közelében. A merényletben három rendőrtiszt és egy polgári lakos meghalt.

Az amerikai hadsereg a múlt hét végén légicsapást mért az iszlamista csoport egyik kiképzőtáborára. A támadásban - amerikai közlés szerint - a terrorszervezet több mint százötven tagja vesztette életét.

Az utóbbi néhány évben az amerikai különleges egységek mintegy ötven tagja felváltva hajt végre bevetéseket Szomáliában. Az országban ezek a legnagyobb méretű katonai akciók az 1993-as szomáliai beavatkozás óta, amelyben az Egyesült Államok súlyos veszteségeket szenvedett el.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő al-Shabaab gyakran hajt végre terrortámadásokat Szomáliában, s célja, hogy megdöntse a nyugati hatalmak által támogatott kormány uralmát.