2024. április 26., péntek

Székely szabadság napja - Az autonómiáért tüntetnek csütörtökön

Székelyföld területi autonómiájáért szervez felvonulást és tüntetést csütörtökön Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), a rendezvényre tízezreket várnak.

A székely szabadság napjának nevezett rendezvény megemlékezéssel kezdődik helyi idő szerint 16 órakor (szerbiai idő szerint 15 órakor) a marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművénél. Az obeliszk az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés vezetőinek, az 1854. március 10-én kivégzett Török Jánosnak, Gálfi Mihálynak és Horváth Károlynak állít emléket.
A helyszínen az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek elnökei (a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét leszámítva), valamint a baszk és a katalán nép és az Európai Szabad Szövetség (EFA) képviselői mondanak beszédet. A résztvevők ezt követően mintegy két kilométert vonulnak Marosvásárhely főteréig, ahol átadják a demonstráció petícióját a kormányt képviselő prefektusnak.

A szervező SZNT nevében eljáró Siculitas egyesület azáltal biztosította be a szervezés jogát, hogy több mint egy évvel ezelőtt bejelentette a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnál az idei rendezvényt. A törvény értelmében a polgármester a bejelentés utáni 48 órában tilthatta volna be a demonstrációt, amint egy évvel korábban tette. Dorin Florea azonban egy levélben csak azt jelezte, hogy korainak tartja a bejelentést. Ennek a levélnek az értelmezését kérték a szervezők a közigazgatási bíróságtól. Az első fokon eljáró Maros megyei törvényszék januárban arra kötelezte a polgármestert, hogy vegye tudomásul a rendezvény megtartására vonatkozó tavalyi bejelentést. Az ítélet ellen a polgármester fellebbezett, de a másodfokú tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

Lucian Goga Maros megyei prefektus kedden úgy vélekedett, hogy csak a megemlékezést lehet megtartani, a felvonulás és a tiltakozás nem engedélyezett. Úgy vélte ugyanis, hogy felfüggeszti a törvényszéki ítélet hatályát az ellene benyújtott fellebbezés. Izsák Balázs, az SZNT elnöke a prefektus jogértelmezése ellenére közölte: a rendezvényt a bejelentésnek megfelelően tartják meg.

Az SZNT elnöke közleményben kérte a megemlékezés, felvonulás és tiltakozás résztvevőit, hogy azonnal szigeteljék el, és adják a rendfenntartók kezére azokat az esetleges provokátorokat, akik a békés, de határozott kiállást próbálnák megzavarni. Arra is felszólította a résztvevőket, hogy ne hozzák magukkal pártok, ideológiai csoportok zászlóit és egyéb jelképeit, és ne skandáljanak az SZNT által megfogalmazott céltól idegen jelszavakat, ne tűzzenek ki gyűlöletkeltő, uszító, mások személyiségi jogait sértő, a rendezvény méltóságával összeegyeztethetetlen feliratokat. "Ne adjunk alkalmat a céljainkat nem értőknek, hogy rendbontókként bélyegezzenek meg" - fogalmazott.

Az SZNT elnöke felkérte a világ magyarságát, hogy tartsanak szolidaritási tüntetéseket a székely szabadság napján Románia külképviseletei előtt.