2024. március 29., péntek

Győzött a székely leleményesség?

A székely leleményesség jóvoltából tartható meg Marosvásárhelyen az a megemlékezés, felvonulás és tiltakozás, amelyet a székely szabadság napja alkalmából szerveznek csütörtökön. A szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nevében eljáró Siculitas egyesület ugyanis azáltal biztosította be a szervezés jogát, hogy több mint egy évvel ezelőtt bejelentette a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnál a 2016-os és a 2017-es tömegrendezvényt, amelyet tavaly hivatalosan is betiltotta a város román polgármestere, és az idén is erre készült.

A román gyülekezési törvény csak azt szabja meg, hogy legalább három nappal a rendezvény kitűzött időpontja előtt kell megtenni a bejelentést. Arról nem rendelkezik, hogy melyik az a legkorábbi időpont, amikor már be lehet jelenteni. Azt viszont rögzíti, hogy a polgármester a helyi közrendi bizottság javaslatára a bejelentés utáni 48 órában tilthat be egy rendezvényt.

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere a tavalyi bejelentés utáni 48 órában nem rendelkezett az idei és a jövő évi rendezvény betiltásáról. A hivatal csupán levélben jelezte, hogy korainak tartja a bejelentést. Ennek a levélnek az értelmezését kérte Izsák Balázs SZNT-elnök a közigazgatási bíróságon, és a perben született január 8-án az az ítélet, amelyik a tavalyi bejelentés tudomásul vételére kötelezte a polgármestert. Dorin Florea fellebbezett ugyan az elsőfokú ítélet ellen, de a perrendtartási szabályok szerint nem lehetséges, hogy csütörtökig jogerős ítélet szülessék az ügyben.