2024. március 29., péntek
SZERKESZTŐSÉGI ÖSSZEFOGLALÓ

Orbán Viktor: Lezártuk a nyugat-balkáni migrációs útvonalat

A miniszterelnök szerint eredményre vezetett a magyar–osztrák–szlovén–horvát fellépés

Vége van annak az időnek, amikor ellenőrzés nélkül lehetett a nyugat-balkáni útvonalon közlekedni, az uniós vezetők döntöttek: le kell zárni az embercsempész útvonalakat, ami azt jelenti, hogy a határokon is helyre kell állítani a rendet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben újságíróknak az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóját követően kedden hajnalban.

Orbán Viktor nyilatkozik a csúcstalálkozót követően (Fotó: MTI)

Orbán Viktor nyilatkozik a csúcstalálkozót követően (Fotó: MTI)

Orbán Viktor tájékoztatása szerint eredményre vezetett a magyar–osztrák–szlovén–horvát fellépés, a Brüsszelben elfogadott uniós megállapodás szövege kimondja: egy korszak befejeződött, a Nyugat-Balkánon keresztül vezető migrációs útvonalakat mostantól lezártuk.

A megállapodás értelmében az embercsempészek üzleti modelljét meg kívánják törni, ami azt jelenti, hogy ők „hiába is állapodnak meg a migránsokkal, nem fogják tudni teljesíteni a vállalásaikat, mert nem engedjük a migránsokat keresztülvonulni a Balkánon” – fogalmazott a miniszterelnök. Ez nehéz helyzetet idéz elő Görögországban, hiszen nagyon sokan ott ragadtak és ott ragadnak, ezért az uniós tagállami vezetők úgy döntöttek, hogy segítenek Görögországnak a megnövekedett terhek viselésében.

MAGYARORSZÁG ELLENZI A BETELEPÍTÉST

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy nem született megállapodás a törökökkel, mivel ők négy nagyon nehéz kérdéskört érintő javaslattal álltak elő. Meghatároztak néhány olyan elvet, amelyek a tárgyalások kiindulópontjai lehetnek.

A török megállapodás részleteiről Orbán Viktor újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarország élesen ellenzi azt az EU–Törökország megállapodás szövegében szereplő utalást, amely szerint Törökországból embereket kellene behozni Európába. Magyarország Szlovákiával közösen jogfenntartó nyilatkozatot tett, amelyben kimondták, hogy a szöveget nem tudják támogatni. Ennek oka az, hogy perlik az Unió korábbi döntését, amely a migránsok áthelyezésére vonatkozik.

Magyarország továbbra sem ért egyet a kötelező betelepítési kvóta egyetlen eddig elfogadott módszerével sem, ezért támogatta azt a lengyel indítványt is, amely kimondja: semmilyen megállapodás a törökökkel nem eredményezheti azt, hogy az eddigi áttelepítési, áthelyezési és betelepítési mennyiségen felül újabb kötelezettségek jöhetnének létre – közölte Orbán Viktor.

PÁRTREAKCIÓK A CSÚCSTALÁLKOZÓ KAPCSÁN

Az LMP szerint tovább mélyíti az Európai Unió tehetetlenségét a menekültügyben az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az EU–Törökország csúcstalálkozón nem vázolt megoldási javaslatokat, csupán annak adott hangot, mit nem támogat. Gál József, az ellenzéki párt szóvivője kedden az MTI-vel azt közölte, az LMP már tavaly nyáron kiadott 24 pontos javaslatcsomagjában a közös európai megoldás szükségességére mutatott rá.

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor el akarja terelni a figyelmet arról, hogy hétfőn az Európai Unió és Törökország vezetőnek rendkívüli csúcstalálkozóján ismét, két héten belül már másodszor, megszavazta a kötelező betelepítési kvótát. Gréczy Zsolt szóvivő úgy vélte, hogy az ülésen egyhangúlag elfogadott állásfoglalás, miszerint Görögország tehermentesítésére lényegesen fel kell gyorsítani az elosztás végrehajtását a kvótarendszerre utal.

A Jobbik értékelése szerint Magyarország megtette, ami elvárható az EU–török csúcson, ugyanakkor szavatolni kell, hogy az álláspont a későbbiekben se puhuljon fel. Z. Kárpát Dániel megjegyezte: bízik abban, hogy nincs semmilyen háttéralku Törökországgal.

Az Európai Unió vezetői végre ugyanarra az alapállásra helyezkedtek, amelyet a magyar kormány mindig is képviselt, vagyis hogy az EU külső határait le kell zárni, a schengeni szerződést be kell tartani – értékelte a csúcstalálkozót Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A politikus úgy fogalmazott, „mindannyiunk érdeke a törökökkel való jó együttműködés (...), ugyanakkor egy rossz megállapodás nem érdekünk Törökországgal”. Hozzátette, Orbán Viktor magyar miniszterelnök emelt szót Brüsszelben a mellett, hogy „ebben a formában nem írható alá a megállapodás Törökországgal”, sok kérdést egyértelműsíteni kell.