2024. március 28., csütörtök

Imával a víz ellen

Hívők hatoltak be a községi képviselő-testület épületébe, felülkerekedtek a rendőrökön is

A Valjevónál megáradt Sušica patak rendhagyó bonyodalmakat okozott a településen. A helyi pravoszláv hívők erőszakkal behatoltak a községi képviselő-testület szákházába, mert azt hitték, a közeli víztározó tavat töltik fel, azért jelent meg víz a helyi Gračanica kolostor bejáratánál.

A keresztekkel és egyéb vallási szimbólumokkal felszerelkezett, egyházi dalokat éneklő hívők először csak a kkt épületébe jutottak be, később azonban sikerült felülkerekedniük a helyszínre kirendelt rendőrökön és behatoltak az ülésterembe, ahol a kkt éppen ülésezett.

Az illetékesek igyekeztek meggyőzni őket arról, hogy a Rovni víztározó esetleges feltöltésének semmi köze a kolostor bejáratánál megjelent vízhez. Nem történt más, csupán annyi, hogy a hirtelen hóolvadás és a heves esőzések miatt szokatlanul megemelkedett a Sušica folyó vízszintje.

Miodrag Marković, a Kolubara Közvállalat igazgatója közölte: jelenleg egyetlen projektum sem irányozza elő a Rovni feltöltését addig a szintig, amely veszélyeztetné a kolostort – amelyet egyébként a szerb pravoszláv egyház 2003-ban a szerb állam rendelkezésére bocsátott, elfogadva ezzel annak lehetőségét, hogy a víztározó miatt szükség esetén víz alá kerül az egyházi létesítmény.